Marele sculptor Ștefan Călărășanu, în expoziție retrospectivă, la Timişoara

Muzeul de Artă din Timişoara vernisează expoziția retrospectivă a marelui sculptor Ștefan Călărășanu, care ar fi împlinit, în acest martie, 70 de ani.

 

În 9 martie 2017, Ștefan Călărășanu ar fi împlinit 70 de ani. Prin acestă expoziție retrospectivă, Muzeul de Artă Timișoara își propune să readucă în atenția publicului opera unui mare artist al Timișoarei și al României, care a sculptat timp de 36 de ani.

Vernisajul expoziției – care conține lucrări de sculptură semnate de artist, aflate în colecția Ana Ștefania Călărășanu – va avea loc joi, 9 martie, la ora 18, la Palatul Baroc din Piața Unirii. La eveniment vor vorbi criticul de artă Gabriel Kelemen şi istoricul de artă Ana-Maria Altmann, de la Viena.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 7 aprilie, putând fi vizitată zilnic între orele 10 – 18, cu excepţia zilei de luni, când este închis.

Iubesc materialele tradiționale: lemn, piatră bronz. Materialele de care fac eu uz sunt foarte profunde, totdeauna, foarte serioase, foarte grave, foarte puternice. Lemnul se naște, moare. Bronzul frizează bogăția. Dar piatra-i materialul de elecție. Lemnul are o savoare, o conduită și, culmea, o stare împărătească. E drept, e frumos, nu poți să nu-l iubești. Lemnul e ca o inimă de om: lucrează”, spunea Ştefan Călărăşanu.

A avut perioade cu teme. Timp de 14 ani, a avut perioada „mamelonară”, fructiferă. Din 1993, a trecut la „clopote”, iar în ultima parte a vieţii a alunecat spre „semn”. „Nu pot explica cum vine inspirația. E ceva din interior. Ideile-mi vin din meșteșugul meu. Prin intermediul unui utilaj, în chip, adică, tehnic. Nu prin acela al unei estetici […] Sunt un om care respectă cuvântul de «meserie», cioplitoria în sine, pietrăria, lucrul în lemn, făcut aproape cu clasicism. Sunt propriu-mi salahor”, mai spunea marele artist.

Ștefan Călărășanu a sculptat timp de 36 de ani. Bilanțul este unul de excepție: 18 expoziții personale (între anii 1982 şi 2010) și 23 de expoziții de grup (în perioada 1990 – 2010) în galeriile din Timișoara și alte oraşe din România, Franța, Germania, Olanda, SUA, Ungaria, Grecia, Austria și Italia.

A participat la zece simpozioane de sculptură, între anii 1991 – 2010, iar în perioada 1991 – 2012 a realizat 18 lucrări de artă monumentală, în Timișoara și în diferite agore publice din țară, dar şi în Cehia şi Italia).

Ştefan Călărăşanu s-a născut pe 9 martie 1947, la Turnu Severin. În 1973, absolvit Facultatea de Arte din Timişoara. În 1998 a câștigat Marele Premiu Național „George Apostu”, distincție care poartă numele artistului în al cărui atelier a ucenicit Ștefan Călărășanu, vreme de doi ani, între 1973 și 1975. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar prima sa expoziție, la Galeria Helios, s-a deschis în 1982, acesteia urmându-i un lung și constant șir de expoziții în țară și în străinătate. În 2004 i-a fost decernat Premiul pentru sculptură al UAP.

S-a stins din viață în luna decembrie 2013, la doar 66 de ani.

Print Friendly, PDF & Email