Mimosa Echard expune „Sporal” la Timişoara

Mimosa Echard. Foto: Arhivă personală

Artista Mimosa Echard, laureată a Premiului Marcel Duchamp, va expune la Timişoara, la invitaţia Fundației Art Encounters și a Institutului Francez din Timișoara.

 

Vernisajul expoziţiei Sporal va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 18, la Comenduirea Garnizoanei, din Piața Libertății nr. 5.

Expoziția de la Timișoara, curatoriată de Ami Barak, continuă cercetările inițiate de Mimosa Echard, în 2019, la Villa Kujoyama, din  Kyoto, Japonia, pe ideea că myxomicetele, organisme unicelulare care se află la intersecția regnurilor animal, vegetal și al ciupercilor, ar putea fi înzestrate cu o formă de memorie. „Sporal are la bază primul său joc video, creat în colaborare cu dezvoltatorul Andréa Sardin și artistul Aodhan Madden în care suntem invitați să explorăm cavitățile unui organism în perpetuă transformare, inspirat de ciclul de viață al myxomicetelor. Un patchwork monumental, suspendat în spațiul expoziției, dezvăluie un montaj audiovizual bazat pe jocul video”, spun reprezentanţii Fundației Art Encounters.

Țesăturile care compun lucrarea provin dintr-o multitudine de surse, fuzionând materii vegetale și industriale găsite online sau în atelierul artistei. Mimosa Echard pune în scenă un mediu psihedelic, oscilând între stări de latență și explozii de vitalitate. Videoul proiectat pe fundalul patchwork-ului, este inspirat de #iamonlysleeping – o practică răspândită pe serviciul de streaming video live Twitch, în care oamenii se expun în timp ce dorm și consimt la vegherea lor.

Instalația este însoțită de un peisaj sonor pop-experimental creat de Aodhan Madden și Yvan Etienne, compus din înregistrări de teren și diverse voci, inclusiv cea a cântăreței Charli XCX. Mimosa Echard laureată a premiului Marcel Duchamp în 2022, va scufunda publicul într-un univers hibrid care poate fi explorat dincolo de expoziție, descărcând jocul video Sporal.

Expoziția, poate fi vizitată până în 14 iulie, în zilele de joi şi vineri, între oreşe 16-20, iar sâmbăta şi duminica, între orele 14- 20 Accesul este gratuit.

Expoziția este organizată de Fundația Art Encounters în colaborare cu Institutul Francez din România la Timișoara și este finanțată de Institut Français Paris.

Print Friendly, PDF & Email