Ion Ardeal Ieremia: „Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, unul dintre proiectele fundamentale pentru programul de guvernare”

Regizorul Ion Ardeal Ieremia, recent numit secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, anunță că ministerul derulează cinci proiecte majore într-o simultaneitate în care Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 trebuie să-şi câştige cât mai repede un rol de prim-plan.

 

Ion Ardeal Ieremia a anunțat, într-o conferință de presă susținută la Timișoara, că proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană  2021 este unul dintre cele cinci proiecte capitale pe care ministrul Culturii, George Ivaşcu şi Guvernul le-au stabilit ca proiecte fundamentale pentru programul de guvernare în curs.

Ministrul Ivaşcu va veni la Timişoara, peste două săptămâni, pentru a discuta cu reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, ai Consiliului Judeţean Timiş şi ai Primăriei Timişoara, ai Operei Naţionale Române şi ai Teatrului Naţional şi cu alte instituţii de cultură, iar până atunci trebuie să-i pun la dispoziţie toate informaţiile legate de problemele care sunt, pentru a le găsi rezolvarea”, a declarat Ion Ardeal Ieremia, potrivit Agerpres.

În cadrul proiectelor prioritare ale Ministerului Culturii, Ion Ardeal Ieremia a amintit, pe lângă Anul Centenar, Sezonul România-Franţa, despre care spune că este prea puţin explicat în media, deşi este un calendar de 12 luni de evenimente culturale sub patronajul preşedinţilor Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis.

Calendarul cuprinde câte şase luni de evenimente în cele două ţări, sunt evenimente cu un angajament artistic calitativ valoric foarte ridicat şi cu un program de orgoliu al ministrului de externe pe durata asigurării de către România a preşedinţiei Consiliului Europei, un calendar de nouă evenimente culturale pe teritoriul României, iar unul va avea loc la Timişoara şi care, în marja acestor evenimente, va cuprinde şi activităţi şi manifestări culturale dedicate acelui moment. Sunt probleme care îşi cer rezolvarea astăzi, pentru a nu fi tardive mâine”, a spus Ion Ardeal Ieremia.

Acesta a subliniat că un alt eveniment extrem de important, de mare anvergură, este aniversarea a 70 de ani de relaţii diplomatice cu China, ceea ce presupune un foarte vast schimb cultural, nu doar bilateral, ci şi în marja celor 16 ţări central-europene plus China.

Ion Ardeal Ieremia mai spune că banii se eliberează de la minister doar în baza unor proiecte eligibile, conforme cu un caiet de sarcini: „Banii sunt acolo unde există coerenţă în proiect, nu se dă niciun cec în alb. Lucrurile se întâmplă într-o simultaneitate în care Asociația Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 trebuie să-şi câştige cât mai repede un rol de prim-plan.”

Print Friendly, PDF & Email