„Escalate – crearea unui viitor digital mai bun”, proiect derulat de UVT și cinci parteneri strategici europeni

Universitatea de Vest din Timișoara, alături de cinci parteneri strategici europeni, derulează proiectul de cercetare Escalate – crearea unui viitor digital „mai bun”. Proiectul reunește decidenți din aceste cinci țări europene, universitari, educatori, studenți, experți în piața muncii, reprezentanți din mediul de afaceri și administrația locală, pentru a oferi un răspuns coordonat la provocările care decurg în contextul fenomenului digitalizării.

 

Dat fiind că digitalizarea transformă abilitățile necesare pe piața muncii, sistemele de educație națională trebuie să răspundă rapid și adecvat la provocările pe care le ridică acest fenomen, spun reprezentanții Universității de Vest din Timișoara.

Astfel, mai transmit aceștia, transformarea digitală a generat o dezbatere acerbă între furnizorii de educație, factorii de decizie, economiști și reprezentanți ai mediului de business cu privire la impactul său asupra societății: „Cu atât mai mult astăzi, în contextul riscurilor epidemiologice legate de virusul Sars-CoV2, îngrijorarea crește cu privire la modul în care această digitalizare impactează domenii precum piața muncii, veniturile, inegalitatea, sănătatea, eficiența resurselor și securitatea.”

Estimările curente ale pierderilor globale de locuri de muncă cauzate de digitalizare se vor ridica la aproximativ două miliarde euro până în 2030, conform datelor Forumului Economic Mondial.

Rectorul UVT, prof. uni. Marilen Pirtea, spune că, în contextul schimbărilor profunde legate de riscurile epidemiologice, de schimbările sociale și economice, în contextul trecerii în online a multor activități, UVT se poziționează, prin proiectul Escalate, ca furnizor important de soluții la problemele generate de digitalizare. „Proiectul tematizează crearea unui viitor digital «mai bun» – «better» digital future. În această perioadă proiectul este în etapa de culegere și grupare a datelor de teren, chiar în săptămânile în care o întreagă lume a migrat semnificativ spre activitățile digitale”, explică Marilen Pirtea. Acesta se declară convins că, la primele rezultate pe care le vor raporta cercetătorii care coordonează această cercetare, în luna iunie, aceștia vor oferi concluzii relevante.

Escalate este un parteneriat strategic format din șase parteneri, situați în cinci state europene: Exeter și Stirling (Marea Britanie) în Vest, Bilbao (Spania) și Milano (Italia) în Sud, Magdeburg (Germania) în Centru și Timișoara (Romania) în Est, aici proiectul fiind derulat prin UVT. Universitatea timișoreană este reprezentată în proiect de prof. univ. Ciprian Pânzaru, de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, și de conf. univ. Grațiela Noja, de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor.

Proiectul reunește decidenți din aceste cinci țări europene, universitari, educatori, studenți, experți în piața muncii, reprezentanți din mediul de afaceri și administrația locală, pentru a oferi un răspuns coordonat la provocările care decurg în contextul fenomenului digitalizării.

Prezența Timișoarei în acest parteneriat se datorează atât modului avansat prin care UVT cuprinde fenomenul digital în preocupările comunității sale academice, cât și faptului că România a fost clasată, în 2018, drept una dintre cele mai puțin dezvoltate economii digitale din Europa, fiind, de fapt, o zonă caracterizată de o puternică nevoie de accelerare a proiectelor de digitalizare”, transmit oficialii universității timișorene.

Escalate își propune să ajute universitățile în conceperea si implementarea unor activități și politici destinate creșterii nivelului de competențe digitale pentru angajabilitate, ca răspuns la gama din ce în ce mai variată de locuri de muncă generate de economia digitală. Proiectul explorează practici inovatoare și emergente în înțelegerea și răspunsul la digitalizare, atât la nivel universitar, cât și la nivel de politici locale și regionale.

 

Print Friendly, PDF & Email