Ce s-a ales de promisiunile electorale privind situația Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, din Timișoara?

Campania U.S.L. „Da. Reușim”, convertită într-o campanie de culpabilizare între foștii parteneri de alianță electorală

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO serie de acuze la adresa administrației locale din Timișoara au fost lansate de către reprezentanții P.S.D., care spun că responsabilitatea pentru eșecul campaniei „Da. Reușim” nu le aparține, ci le revine exclusiv autorităților locale din Timișoara, care nu și-ar fi făcut la timp datoria, determinând astfel pierderea banilor alocați de Guvern. Anterior acestor declarații, la o zi după ruperea alianței U.S.L, primarul liberal al Timișoarei îi acuza pe cei care susțin că de vină pentru pierderea finanțării este lentoarea celor responsabili de întocmirea documentației tehnice că se dedau la „șmecherii politicianiste”.

Europarlamentarul Daciana Sârbu, nemulțumită de activitatea Primăriei Timișoara 

Europarlamentarul P.S.D. Daciana Sârbu a lansat acuze la adresa echipei din Primăria Timișoara, pe care o socotește responsabilă pentru pierderea finanțării necesare construirii noului corp de clădire pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. „Împreună cu Sorin Grindeanu am colaborat foarte bine în 2013, dar autoritățile locale nu și-au încheiat treaba și am ajuns în 2014 să o luăm de la început”, susţine Daciana Sârbu, care și-a exprimat speranța că în cursul acestui an „se va ajunge la un final în cazul acestui proiect atât de necesar pentru Timișoara”. Aceasta declară că se bazează în continuare pe sprijinul lui Sorin Grindeanu, adăugând că așteaptă pe mai departe un semnal „că s-a încheiat licitația și că nu se va întâmpla la fel ca și anul trecut”.

La rândul său, deputatul P.S.D. Sorin Grindeanu a declarat, referindu-se la stagnarea acestui proiect, că speră ca Primăria Timișoara își va face anul acesta temele și că, după finalizarea licitațiilor de către Municipalitate, „va trebui recuperat ceea ce am pierdut anul trecut din vina noastră”, precizând că există șanse „ca la prima rectificare de buget să putem aduce înapoi sumele necesare”.

Victor Ponta la TimisoaraPromisiuni electorale și nimic mai mult

Proiectul „Da. Reușim” s-a dovedit a fi un vehicul electoral eficient, care l-a propulsat pe fostul viceprimar al Timișoarei, Sorin Grindeanu, în fotoliul de deputat, la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Atunci, acesta își lua angajamentul față de timișoreni că va contribui la obținerea fondurilor necesare pentru construirea unui atât de necesar corp B de clădire pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”.

Anul 2013 s-a încheiat, însă, fără niciun rezultat concret în acest sens, singurul element de „noutate” care s-a adăugat situației și așa complicate a Spitalului de Copii fiind legat de iscarea unor polemici între deputatul Sorin Grindeanu, pe de o parte, și primarul Timișoarei, pe de altă parte. Niciunul dintre aceștia nu a asumat însă public vreo responsabilitate legată de neonorarea acestei promisiuni de campanie făcută de U.S.L. timișorenilor.

Dacă Sorin Grindeanu a lansat acuze în direcția primarului Nicolae Robu și a echipei din Primăria Timișoara responsabilă cu pregătirea documentației tehnice necesare proiectului, edilul a catalogat drept un record de eficiență finalizarea, puțin după jumătatea lunii august, a întregii documentații tehnice (studiu de fezabilitate, proiect tehnic și caiet de sarcini) pentru un proiect atât de amplu. Tot primarul a mai anunțat și demararea procedurilor de licitație, estimând că, dacă procedurile în sine nu vor fi întârziate de ceea ce a desemnat a fi „boicotorii care profită de cadrul legislativ favorabil”, lucrările propriu-zise de construcție ar putea începe în luna noiembrie 2013. Lucrările promise, însă, nu au început, ulterior Nicolae Robu anunțând că ele ar putea începe cândva prin aprilie sau mai 2014…

Așa se face că demersurile de demarare a lucrărilor de construcție la corpul nou al Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” se află tot într-o etapă a expectativelor. Și a acuzelor venite din toate părțile. Căci, referindu-se tot la proiectul construirii noului corp de clădire al Spitalului de Copii, într-o declarație publică făcută imediat după ruperea alianței U.S.L și ieșirea P.N.L. de la guvernare, primarul liberal al Timişoarei a catalogat promisiunile legate de acordarea banilor în 2013 drept „șmecherii politicianiste”.

Daciana Sarbu si Sorin GrindeanuO nouă rundă de promisiuni

În afară de acuzele îndreptate de către europarlamentarul P.S.D. Daciana Sârbu și de către deputatul P.S.D. de Timiș Sorin Grindeanu în direcția echipei responsabile de proiect din Primăria Timișoara, referiri la soarta proiectului aflat încă în expectativă au mai fost făcute și cu ocazia desfășurării Comitetului Permanent al P.S.D. Conform unor surse locale, cu ocazia acestui eveniment s-ar fi obţinut de la premierul Victor Ponta o reiterare a promisiunii că Guvernul va aloca “o sumă de bani” în 2014 pentru noul corp de clădire a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara. Nu se ştie însă nici despre ce sumă este vorba, nici când vor veni banii, nici dacă aceștia vor veni. 

Eventuala finanţare ar putea fi acordată la una dintre rectificările bugetare din acest an, lasă acum să se înțeleagă deputatul Sorin Grindeanu. Însă nu se ştie exact când se va întâmpla aceasta. O alternativă de finanțare ar putea fi reprezentată și de fondul de rezervă al Guvernului, însă în acest caz suma alocată nu va putea fi prea mare.

Tot surse locale susţin că deputatul timişean P.S.D. Sorin Grindeanu l-ar fi convins pe premierul Victor Ponta că anul acesta va fi învinsă „birocraţia locală” care ar fi dus anul trecut la pierderea finanţării de cinci milioane de lei, acordată după îndelungi intervenţii. Ceea ce nu s-a comunicat însă public este faptul că nici cu aceşti bani nu se putea face mare lucru, raportat la valoarea însumată a investiţiei care trebuie demarată.

Pasarea răspunderii

La finalul anului trecut, proiectul construirii unui nou corp de clădire pentru Spitalul Clinic de Copii „Louis Ţurcanu”, asumat ca promisiune fermă către timișoreni, inclusiv de premierul Victor Ponta, în cadrul vizitelor sale pre-electorale, a devenit exclusiv un subiect de ceartă politică și atât. Acuzelor venite din partea deputatului Sorin Grindeanu, primarul Nicolae Robu le-a ripostat, precizând că întocmirea documentaţiei pentru un proiect de asemenea anvergură a fost un proces laborios, finalizat „în timp record”.

Ulterior, spre finalul anului, când devenise deja limpede că banii obţinuţi de la Guvern vor fi pierduți, edilul-şef a revenit şi a precizat că ia în calcul posibilitatea finanţării lucrărilor la corpul B de clădire a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din fonduri proprii ale Primăriei Timişoara. Şi aceasta pentru că, oricum, a mai precizat el, în baza discuţiilor purtate la începutul anului 2013 cu premierul Victor Ponta, Municipalităţii îi revine un procent de contribuţie proprie, pe care trebuie să îl onoreze, indiferent că va fi vorba despre utilizarea acestor bani la darea lucrărilor în execuţie sau mai târziu: “Finanţarea lucrărilor la Spitalul de Copii nu e un subiect politic, deşi a fost tratat ca atare. Acest proiect nu a putut intra pe lista de obiective incluse în bugetul pe 2014. Dar nici nu avem nevoie de bani până în aprilie – mai, după ce se vor finaliza toate etapele premergătoare începerii lucrărilor, care includ întocmirea documentaţiei tehnice şi organizarea licitaţiei”. Primarul Nicolae Robu a mai spus, cu prilejul discuțiilor despre nealocarea către Timișoara de bani de la bugetul de stat pentru acest an, că „nu ar fi drept ca de la bugetul de stat să nu primim cel puţin 50% din valoarea totală a investiţiei". Și că "orice procent pe care Timișoara îl va obține  dincolo de 50% poate fi considerat mulţumitor”.  

Print Friendly, PDF & Email