Centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic prinde contur

Centrul de colectare a legumelor si fructelor Tomnatic; Macheta CJ Timis

Studiul de fezabilitate pentru Centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic, se apropie de final, anunţă Consiliul Judeţean Timiş. Contractantul urmează să predea documentația în cel mult o lună.

 

Centrul de legume și fructe este un proiect-pilot care va putea fi multiplicat și în alte zone din județ, afirmă reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş. Acesta vine în sprijinul micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din localităţile învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc.

În funcție de rezultate, se dorește ca astfel de centre să fie construite și în alte bazine legumicole din Timiș, de exemplu la Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român, Ciacova – Giera – Gătaia și Belinț – Lugoj – Traian Vuia.

Potrivit oficialilor CJ Timiş, investiția va fi amplasată pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. De asemenea, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole din Timișoara. Bazinul legumicol și pomicol Gottlob – Lovrin – Tomnatic este caracterizat prin suprafețe mari cultivate cu legume, datorită factorilor zonali de microclimat și solului propice pentru practicarea legumiculturii, numărul potențialilor utilizatori fiind considerabil.

„După ce primim studiul de fezabilitate, urmează, anul acesta, licitarea proiectului tehnic și a execuției. Va fi primul construit de către Consiliul Județean și ne dorim să facem și altele, pentru a acoperi întreg județul. Condițiile optime de păstrare a fructelor și legumelor va permite producătorilor din județ să desfacă mai multe produse în magazinele din Timișoara și din Timiș. Investiția va aduce câștiguri mai mari pentru producătorii locali, dar și produse mai proaspete pentru consumatorii finali”, declară președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Print Friendly, PDF & Email