Semnalele potrivit cărora elevii slabi la învățătură sunt descurajați să se înscrie la Evaluarea Națională, pentru a crește artificial procentele de promovare se confirmă susține deputatul PNL Marilen Pirtea. În situaţia acaesta s-ar afla peste 22.000 de elevi de clasa a 8-a.
„Zvonurile din sistem și informațiile primite la partid, cum că tinerii slabi la învățătură sunt descurajați de la a se înscrie la evaluarea națională, cu scopul de a crește artificial procentele de promovare, sunt confirmate prin analiza asociației Human Catalyst, care a sesizat acest fapt într-o scrisoare deschisă. Semnale au fost mai multe, analiza asociației fiind un bun punct de reper pentru cât de gravă este situația. În dorința de a-și acoperi incompetența şi de a-și păstra pozițiile cu orice preț, foarte mulți directori de școli, chiar și cu girul Inspectoratelor Şcolare, le interzic elevilor considerați slabi la învățătură să se înscrie în Evaluarea Națională”, susţine deputatul Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL.
Asociaţia Human Catalyst arată că din datele preliminare ale unui studiu recent pe care l-a realizat rezultă că sunt 22.131de elevi absolvenți de clasa a 8-a care nu au fost înscriși în Evaluarea Națională, dar care nu sunt nici repetenți, exmatriculați sau cu situația școlară neîncheiată, în anul 2017.
Deputatul liberal cataloghează aceste cifrele ca fiind absolut revoltătoare. „Practica abuzivă s-a răspândit dincolo de orice limită a normalității. Nu mai vorbim de cazuri izolate. Este extrem de greu de găsit altă explicație pentru aceste cifre. Cu siguranță, există situații individuale, însă numărul foarte mare arată un fenomen de masă, nicidecum decizii individuale ale elevilor”, mai spune Marilen Pirtea.
În calitate de coordonator al Comisiei de Educație a PNL, acesta solicită Ministerului Educației trimiterea de urgență a Corpului de control în județele în care analiza a evidenţiat anormalități la înscrierea în Evaluarea Națională. Marilen Pirtea mai spune că, în contextul în care ne apropiem cu pași repezi de perioada de înscriere a candidaților, programată pentru perioada 4 – 8 iunie, este nevoie de un demers rapid din partea Ministerului, care să sancționeze drastic astfel de comportamente și să prevină repetarea situației în sesiunea din acest an. „Oare PSD dorește rezolvarea situației? Oare își va asuma scăderea considerabilă a mediilor în mandatul lor… Sau preferă o spoială ieftină a rezultatelor?”, se întreabă, retoric, Marilen Pirtea.
Ultimele comentarii