Un europarlamentar PMP cere CE taxare inversă în cheltuielile cu fonduri din cadrul proiectelor europene

În baza unei iniţiative a PMP Timiş

Siegfried Muresan Foto Arhiva Siegfried MuresanEuroparlamentarul PMP Siegfried Mureșan a întrebat, zilele acestea, Comisia Europeană cum poate fi facilitat accesul la fonduri europene pentru beneficiarii români, pentru ca aici să se ajungă la o rată de absorbție mai mare, prin posibilitatea aplicării taxării inverse la TVA pentru cheltuielile cu fonduri europene.

 

Inițiativa este – anunţă, într-un comunicat de presă, PMP Timiş – rezultatul activității grupului de lucru înființat la nivelul PMP Timiș, din care fac parte antreprenori, consultanți în fonduri europene și experți contabili, coordonat de președintele organizației, Roxana Iliescu.

Roxana-IliescuGrupul are ca scop identificarea unor soluții care să determine o mai mare accesare a fondurilor europene de către mediul privat, cu precădere de către antreprenorii mici și mijlocii, în contextul în care este de notorietate rata mică de absorbție a României în perioada 2007 – 2013. Reprezentanţii PMP Timiş spun că blocajele care apar în accesarea de fonduri europene de către antreprenorii mici și mijlocii sunt cauzate în mod special de dificultățile majore cu care se confruntă în obținerea fondurilor necesare implementării proiectului aprobat, fapt ce se răsfrânge în mod direct în gradul de absorbție al fondurilor europene.

Siegfried Mureșan afirmă că un obstacol cu care se confruntă beneficiarii fondurilor UE în implementarea proiectelor este asumarea temporară de către aceștia a costurilor cu TVA. “Astfel, o primă soluție propusă de PMP Timiș are în vedere modificarea Codului Fiscal. Mai exact, modalitatea de rezolvare identificată vizează taxarea inversă în cheltuielile cu fonduri din cadrul proiectelor cu finanțare europeană”, explică Siegfried Mureșan.

Acesta adaugă că este un fapt dovedit că taxarea inversă simplifică procedurile de colectare a TVA și descurajează frauda și evaziunea fiscală. În susținerea proiectului, Siegfried Mureșan a întrebat Comisia Europeană dacă a analizat posibilitatea introducerii unui mecanism de taxare inversă pentru cheltuieli efectuate cu fonduri UE? “Ar fi aceasta o măsură fezabilă și care poate fi implementată legal în vederea creșterii absorbției fondurilor UE? Care ar fi principalele avantaje și dezavantaje ale unei asemenea prevederi?”, a mai întrebat europarlamentarul PMP. Adăugând că anumiți beneficiari ai fondurilor UE se găsesc într-o situație dificilă tocmai din cauza faptului că trebuie să acopere temporar costurile cu TVA. “Acest lucru determină dificultăți în implementarea proiectelor și, în anumite țări, o rată de absorbție scăzută a fondurilor UE”, subliniază Siegfried Mureșan.

În cazul în care s-ar decide taxare inversă în cheltuielile cu fonduri din cadrul proiectelor europene, printre efectele acestei măsuri se preconizează a fi încurajarea mediului de afaceri din România, prin fluidizarea achizițiilor de echipamente, servicii și lucrări de la furnizori din țară, păstrarea banilor în țară, la companii care-și desfășoară activitatea pe teritoriul țării noastre, generând locuri de muncă aici, plătind impozite și taxe în țară și cheltuind și investind acești bani în România, încurajarea transparenței și evitarea licitațiilor artificiale în realizarea investițiilor pe fonduri europene şi, nu în ultimul rând, creșterea gradului de absorție a fondurilor europene, prin creșterea coeficientului de implementare a proiectelor aprobate pe fonduri europene.

Print Friendly, PDF & Email