„Aberant”, aşa caracterizează un deputat liberal de Timiş actul normativ care prevede majorarea cu 100 de lei a salariilor personalului din sistemul sanitar pentru persoanele al căror venit se situează peste valoarea salariului minim pe economie, excluzându-i, însă, pe acei angajați ale căror salarii vor fi majorate anul acesta.
Majorări salariale selective
Un comunicat transmis recent de deputatul PNL de Timiş Horia Cristian, membru al Comisiei de sănătate a Camerei Deputaților, avertizează asupra conținutului unei prevederi dintr-o ordonanță de urgență care vizează majorarea cu 100 de lei a salariilor pentru personalul din sistemul public de sănătate și din sistemul public de asigurări sociale, însă doar pentru acei angajați cu un salariu peste nivelul salariului minim pe economie.
Horia Cristian spune că PNL apreciază drept aberant conținutul acestei prevederi, solicitând eliminarea ei din OUG 70/2014. „S-a ajuns în situația aberantă ca personalul cu salarii minime pe economie să primească mai puțin de 100 de lei, în vreme ce personalul cu salarii mai mari să beneficieze de majorarea integrală”, semnalează deputatul PNL. Acesta notează că, în baza prevederilor alin. 2 al art. 1, medicii, asistenții medicali, brancardierii și infirmierele care câștigă un salariu a cărui valoare se situează la nivelul salariului minim pe economie nu beneficiază de majorarea salariului, începând cu 1 ianuarie.
Horia Cristian amendează şi raționamentul în baza căruia s-a ajuns la includerea în textul actului normativ a acestei prevederi: „Salariul minim era, până la 31 decembrie 2014, 900 de lei brut. De la 1 ianuarie 2015 a fost majorat la 975 de lei brut, urmând ca de la 1 iulie să fie majorat la 1050 de lei brut. Rezultă, așadar, o majorare totală de 150 de lei în 2015. Alin. 2 al art. 1 din OUG 70/2014 prevede că majorarea cu 100 de lei a salariului nu se aplică și celor care beneficiază de majorarea salariului de bază cu sume mai mari de 100 de lei, ca urmare a majorării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.” În aceste condiții, atenționează, cei cu salarii mai mari beneficiază de o majorare de 100 de lei, în vreme ce personalul cu salarii minime pe economie beneficiază de o majorare de 75 de lei (egală cu creșterea salariului minim brut).
„Ne întrebăm ce fel de partid social-democrat este acela care nu are grijă de exact cei care sunt mai în nevoie în sistem?”, scrie deputatul Horia Cristian. Acesta informează și că legea de aprobare a OUG 70/2014 a trecut nemodificată de Senat, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaților, ca for decizional. „PNL a depus în Comisia de sănătate un amendament prin care cere eliminarea alin. 2 al art. 1 din OUG 14/2014, astfel încât întreg personalul din sistemul sanitar să beneficieze de majorarea de 100 ron”, precizează Horia Cristian.
Liderul Sanitas Timiș: „Am solicitat majorarea cu 100 de lei a salariului tuturor categoriilor de personal din sistemul sanitar”
Pe pagina de internet a Guvernului apare, într-o notă de fundamentare care servește drept argument propunerilor incluse în actul normativ OUG 70/4 noiembrie 2014, vizând salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar şi sistemului public de asistenţă socială în 2015, faptul că „prin proiectul menționat se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unităţi medico-sociale şi sistemului public de asistenţă socială, cuantumul brut al salariilor de bază astfel cum a fost acordat pentru luna decembrie 2014 să fie majorat cu 100 de lei”.
Se mai menţionează că se propune ca această majorare să nu se acorde personalului din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unităţi medico-sociale şi sistemului public de asistenţă socială, care în 2015 beneficiază de majorarea salariului de bază cu sume mai mari de 100 de lei, ca urmare a majorării salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată: „Astfel, personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unităţi medico-sociale şi sistemului public de asistenţă socială va beneficia de o majorare a salariului de baza de minim 100 de lei”.
În documentul citat mai este precizatcă actul normativ a fost inițiat în baza consultărilor care au avut loc cu reprezentanții Federației Sanitas din România și cu consultarea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie.
Chestionat cu privire la conținutul prevederii a cărei eliminare o solicită Horia Cristian, liderul Federației Sanitas Timiș, dr. Livius Cârstea, spune că această prevedere este rodul unei decizii pe care Guvernul a luat-o după consultările purtate în toamna 2014. Atunci când ministrul de atunci al Finanțelor, Ioana Petrescu, a dovedit dificultăți în a înțelege sistemul de salarizare din sistemul sanitar. Drept pentru care, în urma solicitărilor reprezentanților Sanitas, vizând majorarea cu 100 de lei a salariului întreg personalului angajat în sistemul sanitar, Guvernul a recurs la ceea ce liderul Sanitas Timiș apreciază a fi fost „o șmecherie”. Care a constat în introducerea acestei prevederi cu caracter restrictiv, ce vizează aplicarea majorării, însă numai pentru personalul care nu beneficiază, în cursul anului 2015, de majorările anunțate ale salariului minim pe economie.
„Se elimină astfel niște categorii de personal. Noi am solicitat majorarea cu 100 de lei a salariului tuturor categoriilor de personal, de la vlădică până la opincă, să spun așa”, mai spune dr. Livius Cârstea. Acesta precizează că responsabilități în îngrijirea pacienților au, în egală măsură, acele categorii de personal de care sistemul sanitar nu se poate lepăda și care sunt reprezentate de infirmieri, brancardieri, asistenți medicali, care sunt una dintre verigile importante ale exercitării actului medical. „Or, prin prevederea inclusă în această ordonanță, sunt eliminate de la majorare unele categorii de personal”, avertizează liderul Sanitas Timiș.
Acesta precizează că reprezentanții Federației Sanitas vor continua, începând din cursul săptămânii viitoare, să pledeze pentru soluționarea situației complicate generate de sistemul de salarizare a personalului din sistemul sanitar, prin introducerea unui sistem de salarizare plastic și ușor de aplicat, care să îi îngăduie fiecărui angajat în parte să își cunoască exact salariul de încadrare, căruia să i se aplice, ulterior, sporurile aferente, de vechime, de prevenție sau de altă natură, prevăzute de lege. „Tarele cu care se confruntă sistemul sanitar se trag nu de acum, ci încă din 2009”, mai spune liderul Sanitas Timiș, precizând că Sanitas va susține în continuare necesitatea aplicării sporurilor la valoarea salariului de încadrare.
Ultimele comentarii