Nicolae Robu, după audierile în cazul Incuboxx: „E un litigiu între două firme asociate prin liber consimţământ, dovedite, ambele, neserioase”

Nicolae Robu in conferinta de presa (2) Foto PNL TimisDupă ce, marţi, 8 septembrie, a fost audiat la Poliţia Timiş, în calitate de martor în cadrul unei anchete referitoare la Centrul de afaceri în IT&C Incuboxx, primarul Timişoarei face câteva precizări. Menţionând că există două anchete în derulare referitoare la acest obiectiv, una ca urmare a plângerii depuse de Primărie împotriva firmei Flexik Automation, sub-contractorul lucrării, iar o alta, ca urmare a plângerii depuse de această firmă împotriva Municipalităţii.

 

Plângere penală reciprocă

Edilul Nicolae Robu afirmă că, pe parcursul lucrărilor, firma Flexik s-a plâns în repetate rânduri că partenerul său, liderul de asociere Saiftim, firma care contractase construcţia Incuboxx, nu-i plăteşte echipamentele livrate şi nici lucrările efectuate, ameninţând că, dacă nu-şi primeşte banii – „bani plătiţi la timp, întotdeauna cu promptitudine, de Primărie către Saiftim” –, îşi va lua echipamentele înapoi.

La aproximativ jumătate de an de la recepţie, mai spune Nicolae Robu, s-a constatat că din tablourile de automatizare a sistemului de încălzire-răcire-ventilaţie, anumite componente. Nicolae Robu afirmă că există suspiciunea că acele componente au fost sustrase de către Flexik şi, prin urmare, Municipalitatea a cerut anchetarea acestei situaţii. Suspiciuni bazate pe trei aspecte, adaugă primarul. Şi anume: ameninţările Flexik, de luare înapoi a echipamentelor, faptul că, înainte cu o lună de constatarea reprezentanţilor Primăriei că acele componente lipsesc, doi reprezentanţi ai Flexik au pătruns în clădire sub pretextul efectuării unor verificări tocmai la acea instalaţie şi, nu în ultimul rând, faptul că în răspunsul scris la adresa Primăriei, referitoare la acest caz, reprezentanţii Flexik nu au negat că ar fi sustras acele componente, ci au afirmat că acuzaţia de furt la adresa lor nu are temei, întrucât acele componente le aparţin, ei nepredându-le cu acte Saifitim, deoarece această firmă nu le-a dat banii pe ele.
Pe de altă parte, mai spune Nicolae Robu, Flexik a făcut plângere împotriva Primăriei, pretinzând că Municipalitatea ar fi plătit în mod incorect acele echipamente furnizate de această societate firmei Saiftim. Întrucât, motivau, nu Saiftim ar fi fost proprietarul echipamentelor câtă vreme nu le-a plătit.

Din perspectiva Primăriei, bazată pe un contract rezultat în urma licitaţiei, tot ce s-a adus şi instalat în obiectiv sub coordonarea firmei Saiftim, ca lider de asociere, a devenit proprietatea Primăriei de îndată ce Primăria le-a achitat şi, prin urmare, cine a sustras ceva din acele bunuri a săvârşit un furt din avuţia publică locală”, declară primarul. Adăugând că pretenţia Flexik ca Primăria să facă plăţi direct către această societate este lipsită de temei legal în condiţiile date, fixate prin contractul dintre Primărie şi asocierea Saiftim-Flexik.
Având în vedere documentele şi situaţia din teren prezentate mie, prin prisma atribuţiilor ce-mi revin ca preşedinte al comisiei de recepţie,  consider că recepţia s-a făcut în deplină legalitate şi că suntem în faţa unui litigiu între două firme partenere, asociate prin liber consimţământ al lor, firme dovedite, ambele, neserioase, prin atitudinile şi faptele lor”, declară Nicolae Robu. Dând asigurări că, în momentul de faţă, Incuboxx funcţionează excelent, „cu indicatorii de performanţă devansaţi cu mult”.

Incuboxx, ultima lucrare a Saiftim, înainte de intrarea în insolvenţă

Incuboxx2Ieri, la audierile de la Poliţia Timiş au fost chemaţi, în afară de primarul Nicolae Robu, membrii Comisiei de Investiţii din cadrul Primăriei Timişoara, care au semnat recepţia imobilului care găzduieşte Centrul de Afaceri Incuboxx, cel mai mare centru IT&C din vestul ţării: Aurelia Junie, şeful Direcţiei de Dezvoltare, Culiţă Chiş, şeful Direcţiei Tehnice, Martin Staia, fost şef al Direcţiei de Patrimoniu, Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu, Sorin Ciurariu, fost arhitect şef al oraşului, Ciprian Cădariu, actualul arhitect-şef al oraşului, şi Mihai Costa, şeful Direcţiei Instituţii Şcolare, Medicale, Sportive şi Culturale. În calitate de membri ai Comisiei de Investiţii din cadrul Municipalităţii, aceştia au semnat recepţia imobilului Incuboxx.

Incuboxx, un proiect al fostei administraţii Ciuhandu, a fost ultima lucrare a SC Saiftim SA – în care acţionari sunt fostul ministru PSD Ovidiu Brânzan şi Bega Turism, firma condusă de fraţii Marius şi Emil Cristescu –, înainte ca această firmă să intre în insolvenţă, în 6 mai 2014. Asta, la scurtă vreme după ce a încasat de la Primărie banii pentru Incuboxx.

Incubatorul de afaceri Incuboxx, amplasat pe Calea Circumvalaţiunii, cel mai mare centru IT&C din vestul ţării, a fost inaugurat în aprilie anul trecut, fiind un proiect realizat din fonduri europene, cu cofinanţare de la bugetul local . Lucrările au început în luna iulie a anului 2012 şi s-au finalizat în primăvara lui 2014. În primăvară, Primăria a încredinţat contractul administrare şi management  firmei FITT Resources SRL Timişoara, la valoarea de aproape 400.000 de euro.

În Incuboxx pot fi găzduite peste 50 de firme mici şi mijlocii, iar pentru cei care sunt la începutul afacerii există posibilitatea de a se extinde şi de a obţine mai mult spaţiu. Clădirea este dotată cu spaţii pentru recepţie, spaţii pentru birouri – preincubare, 28 pentru incubare, 24 pentru consolidare, 2 birouri “all inclusive”, spaţii pentru organizarea de evenimente – sală expoziţională, 2 săli de conferinţă care se pot uni într-o singură sală, trei săli de seminar şi alte trei de şedinţă, un birou preincubare, spaţii pentru consultanţă şi contabilitate. În plus, există inclusiv birouri dotate cu tehnică de calcul şi aparate multifuncţionale.

 

Citeşte şi:

Edilul Timişoarei şi mai mulţi şefi din Primărie, audiaţi la Poliţia Timiş

 

 

Print Friendly, PDF & Email