Edilul Timişoarei şi mai mulţi şefi din Primărie, audiaţi la Poliţia Timiş

Subcontractantul firmei care a construit Incuboxx ar fi depus o plângere pentru că nu şi-a primit banii de la firma constructoare, proprietate a fostului ministru PSD Ovidiu Brânzan şi a fraţilor Cristescu

Politia Timis Foto IPJ TimisPrimarul Timişoarei şi mai mulţi şefi de servicii, membri ai Comisiei de Investiţii din cadrul Municipalităţii, au fost chemaţi, în această dimineaţă, la audieri, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Timiş.

 

La audierile de la Poliţia Timiş au fost chemaţi, în afară de primarul Nicolae Robu, membrii Comisiei de Investiţii din cadrul Primăriei Timişoara, care au semnat recepţia imobilului care găzduieşte Centrul de Afaceri Incuboxx, cel mai mare centru IT&C din vestul ţării: Aurelia Junie, şeful Direcţiei de Dezvoltare, Culiţă Chiş, şeful Direcţiei Tehnice, Martin Staia, fost şef al Direcţiei de Patrimoniu, Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu, Sorin Ciurariu, fost arhitect şef al oraşului, Ciprian Cădariu, actualul arhitect-şef al oraşului, şi Mihai Costa, şeful Direcţiei Instituţii Şcolare, Medicale, Sportive şi Culturale. În calitate de membri ai Comisiei de Investiţii din cadrul Municipalităţii, aceştia au semnat recepţia imobilului Incuboxx.

Surse judiciare, citate de presa locală, spun că aceştia au fost chemaţi la audieri după ce subcontractantul firmei Saiftim, Flexik Automation, ar fi depus o plângere pentru că nu şi-a primit banii de la firma constructoare. Tot ei spun că ar fi identificat la această clădire o serie de de erori de construcţie, aspect admis, de altfel, de autorităţi, dar firma care a construit Incuboxx-ul a refuzat să le repare.

Nicolae Robu vorbind la conferinta presa (o) Foto Constantin DumaÎntr-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după ce a fost audiat la sediul IPJ Timiş, primarul Nicolae Robu a declarat că audierile au avut loc în urma a două plângeri penale, din care una a fost formulată de Municipalitate. „Sunt două plângeri penale: una a noastră împotriva unei firme subcontractante, care se pare că a luat nişte componente, iar a doua este a respectivei firme. Se cercetează faptele şi se va face lumină. În momentul de faţă, am fost chemaţi toţi membrii Comisiei de recepţie, eu am fost preşedintele acesteia, pentru a da lămuriri în legătură cu ce s-a întâmplat. Am spus Poliţiei tot ce ştiu, nu ştiu alte lucruri. Dacă cumva s-a întâmplat ceva din culpa cuiva din Primărie, evident acele persoane trebuie să dea socoteală pentru faptele lor”, a afirmat Nicolae Robu. Adăugând că, în cazul în care firmele nu-şi fac treaba, Primăria le acţionează în judecată: „Tot ce nu e în regulă trebuie să remedieze, aşa e legea, noi vrem să se rezolve problema, nu ne încălzeşte, ca beneficiar, că se acuză proiectantul cu executantul”.

Edilul menţionează că, din câte ştie, Poliţia nu a formulat acuzaţii până în prezent, adăugând că, dacă cineva l-a dezinformat ori a întocmit pe fals documente, nu are decât să dea socoteală. „Eu le atrag atenţia tuturor, de zeci şi zeci de ori în aceşti ultimi trei ani, nu există scuză pentru faptele ilegale, e bine să facem lucrurile clare”, a mai spus primarul.

Incuboxx, un proiect al fostei administraţii Ciuhandu, a fost ultima lucrare a SC Saiftim SA – în care acţionari sunt fostul ministru PSD Ovidiu Brânzan şi Bega Turism, firma condusă de fraţii Marius şi Emil Cristescu –, înainte ca această firmă să intre în insolvenţă, în 6 mai 2014. Asta, la scurtă vreme după ce a încasat de la Primărie banii pentru Incuboxx.

Incubatorul de afaceri Incuboxx, amplasat pe Calea Circumvalaţiunii, cel mai mare centru IT&C din vestul ţării, a fost inaugurat în aprilie anul trecut, fiind un proiect realizat din fonduri europene, cu cofinanţare de la bugetul local . Lucrările au început în luna iulie a anului 2012 şi s-au finalizat în primăvara lui 2014.

Incuboxx2Confruntată cu nenumărate constrângeri legate, spun mai mulţi consilieri locali, de forma neinspirată a proiectului iniţial, administraţia locală a încercat prin diverse modalităţi să resusciteze investiţia în Incubatorul de Afaceri Incuboxx şi să o facă funcţională, pentru scopul pentru care a fost realizată. Până la începutul acestui an, fără succes. Centrul a stat gol de mai bine de opt luni.

În primăvară, Primăria a încredinţat contractul administrare şi management  firmei FITT Resources SRL Timişoara, la valoarea de aproape 400.000 de euro.

În Incuboxx pot fi găzduite peste 50 de firme mici şi mijlocii, iar pentru cei care sunt la începutul afacerii există posibilitatea de a se extinde şi de a obţine mai mult spaţiu. Clădirea este dotată cu spaţii pentru recepţie, spaţii pentru birouri – preincubare, 28 pentru incubare, 24 pentru consolidare, 2 birouri “all inclusive”, spaţii pentru organizarea de evenimente – sală expoziţională, 2 săli de conferinţă care se pot uni într-o singură sală, trei săli de seminar şi alte trei de şedinţă, un birou preincubare, spaţii pentru consultanţă şi contabilitate. În plus, există inclusiv birouri dotate cu tehnică de calcul şi aparate multifuncţionale.

Print Friendly, PDF & Email