Timişul, pe lista primelor județe în care fuziunea PNL se va încheia

Nicolae Robu si Dan PopaCo-președinții PNL Timiș Nicolae Robu și Dan Popa au anunțat, vineri, că organizația județeană Timiș a PNL și-a asumat ca obiectiv finalizarea procesului de fuziune dintre PNL și PDL până în 31 martie.

 

Niciun consilier judeţean PDL în Comitetului Executiv Județean al PNL

 Cei doi co-președinți ai PNL Timiș, Nicolae Robu și Dan Popa, au anunțat, la finalul săptămânii trecute, că organizația județeană pe care o conduc intenționează să finalizeze procesul complet de fuziune până în 31 martie, situație care ar plasaTimişul pe lista primelor județe în care fuziunea se va încheia.

Co-președinții PNL Timiș au enumerat printre factorii meniți să faciliteze procesul de fuziune relația personală care le îngăduie o foarte bună colaborare și existența unei agende comune, asumate de către toți reprezentanții PNL. Aceștia au informat că, în urma celei mai recente ședințe a Comitetului Executiv Județean, s-a convenit ca procesul de fuziune la nivel local să se realizeze în jurul primarilor, care urmează să devină, astfel, și președinți ai organizațiilor locale a PNL Timiș. „Primarii vor fi președinți ai organizaților locale. Firește, Timișoara se exceptează, pentru că am poziția de co-președinte al PNL și nu am cum să fiu și președinte al Organizației PNL Timișoara”, declară Nicolae Robu.

La rândul său, Dan Popa a precizat că este încrezător în șansele de finalizare cu succes a fuziunii, întrucât unul dintre obiectivele comune rezidă tocmai în desemnarea celor mai valoroși reprezentanți ai PNL pentru viitoarele competiții electorale. Prilej cu care Dan Popa și-a argumentat public și opțiunea ca, din componența Comitetului Executiv Județean al PNL, din partea PDL să nu fie nominalizat niciunul dintre cei nouă consilieri județeni: „Echipa celor nouă consilieri județeni va fi invitată permanent (la reuniunile din cadrul Comitetului Executiv Județean – n.r.). Nu am avut o grilă de evaluareși, ca să nu îl supăr pe unul, i-am supărat pe toți”. Dan Popa mai spune că procesul de desemnarea a celor 19 reprezentanți ai PDL din Comitetul Executiv Județean Neparitar a fost dificil. Acesta a precizat, însă, că procesele interne de selecție a candidaților ce vor reprezenta PNL Timiș în viitoarele competiții electorale ale anului 2016 vor ține cont de criterii meritocratice și se vor face în baza supunerii la vot, în mod democratic. În plus, a mai adăugat el, cei nouă consilieri județeni din partea PDL sunt, toți, membri ai Biroului Județean Paritar, ei putând legitima astfel deciziile Comitetului Executiv Județean al PNL Timiș.

Ideea selecției pe criterii valorice a viitorilor candidați care vor reprezenta PNL Timiș a fost, de altfel, enunțată și de către Nicolae Robu. Acesta a insistat asupra faptului că izbânda procesului de fuziune dintre componenta istorică a PNL și fostul PDL depinde și de capacitatea reprezentanților celor două partide de a gândi și de a acționa unitar. Întrucât, a subliniat el, „acest comitet nu este locul în care noi ne împărțim ceva între noi”. În perspectivă, mai spune el, se va proceda la întocmirea unei grile de evaluare în baza căreia să poată fi selectați candidații cei mai eficienți care să reprezinte PNL la viitoarele alegeri, „întrucât am convenit, în unanimitate, să abordăm lucrurile meritocratic”.

În ceea ce privește modalitatea de abordare a problematicii de pe agenda politică, Nicolae Robu a asigurat că „nu o să fie cazul să votăm dihotomic, pentru că votul se dă în ansamblu”, astfel încât nu mai are importanță din care dintre cele două componente ale noului PNL provine un membru, atâta vreme cât, în logica actuală a lucrurilor, modul de acțiune va fi unul unitar.

Fiți convinși că știm să judecăm atunci când ne dăm votul și votul nu va fi dat uitându-ne de unde provenim în PNL”, a mai adăugat Nicolae Robu. ţAcesta a precizat și că, în localitățile în care situația o va permite și în care relațiile din interiorul organizațiilor sunt deja armonioase, vor putea fi deja desemnați președinți unici de organizație, etapă despre care a apreciat că va reprezenta un pas înainte, care va accelera procesul de finalizare a fuziunii.

 

PDL deţine majoritatea în noul Comitet Judeţean Executiv al PNL

La finalul săptămânii trecute, a fost anunțată componența nominală a Comitetului Executiv Județean Neparitar al PNL Timiș. Potrivit informațiilor furnizate de Nicolae Robu, componenta istorică a PNL Timiș, care are 15 membri în componența Comitetului Executiv Județean Neparitar, este reprezentată de el, care e co-președinte al PNL Timiș, de senatorul Ben-Oni Ardelean şi deputatul Horia Cristian, de preşedintele PNL Lugoj, Ioan Ambruş, de primarul localităţii Dudeştii Noi, Alin Nica, primarul localităţii Ştiuca, Vasile Bejera, viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, consilierul judeţean Marian Vasile, consilierul judeţean Cosmin Costa, vicepreşedintele PNL Timiş, Dumitru Dinulescu, directorul Agenţiei Teritoriale ARR Timiş, Sorin SupuranRadu Lambrino, fostul manager al Spitalului Judeţean, Ciprian Bogdan, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Liviu Borha, şi Viorel Coifan, fostul preşedinte CJ Timiş. Pe lista membrilor supleanţi se regăsesc consilierul local Ciprian JichiciLiliana Oneţ, fost subprefect, şi Carmen Popescu.

Comitetul Executiv Județean Neparitar numără 19 membri și este format din co-preşedintele PNL Timiş, Dan Popa, deputaţii Cornel Sămărtinean şi Alin Popoviciu, precum şi actualul secretar general al partidului, Dănuţ Groza, primarul localităţii Sânnicolau Mare,Octavian Creţu, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara şi fost manager al Spitalului Clinic Municipal, Balint Petrescu, fost candidat PDL la alegerile parlamentare parţiale din 2014 pentru Colegiul III Timişoara, secretarul general adjunct al PDL, Lucian Blaga, primarul din Gătaia, Raoul Cozarov, primarul din Gottlob, Gheorghe Nastor, primarul din Cenad, Nicolae Crăciun, viceprimarul din Săcălaz, Cosmin Buboi, primarul din Deta, Petru Roman, primarul din Jimbolia, Darius Postelnicu, consilierul local şi fostul primar al localităţii Recaş, Marinel Paşca, primarul din Pişchia, Ioan Sas, dar şi Petrişor MorarTudor Cosmin Ştefan, Costin Miculeac şiCătălin Bogdan Ghelbere. Pe lista membrilor supleanţi, din partea componentei PDL sunt menţionaţi Andrei Zorilă, primarul din Ciacova, Petru Filip, şi primarul din Făget, Marcel Avram.

În afară de Comitetul Executiv Județean Neparitar, în cadrul Consiliului Național de Conducere al PNL, care a avut loc, la București, la finalul lunii ianuarie s-a convenit ca, la nivelul fiecărui județ în parte, să funcționeze și un Birou Județean Unic Paritar, care va fi alcătuit din 158 de persoane (câte 79 de la fiecare partid). Biroul Județean Unic Paritar va fi, potrivit deciziilor luate în cadrul Consiliului Național de Conducere al PNL, forul suprem județean care va valida deciziile Comitetului Executiv Județean. Biroul Județean Unic Paritar Timiș va fi condus, la fel ca și Comitetul Executiv Județean, de către cei doi co-președinți ai PNL.

Print Friendly, PDF & Email