51 de milioane de lei pentru judeţele afectate de inundaţii

Timişul nu primeşte niciun leu după inundaţii, deşi are pagube de peste trei milioane de lei

DCF 1.0Timişul a fost din nou uitat la împărţirea banilor pentru reabilitările necesare în urma inundaţiilor din această vară. Deşi Timişul are pagube de peste trei milioane de lei, nu primeşte nici măcar un lei din Fondul de rezervă bugetară.

 

Vestul ţării nu există în planul de alocări bugetare

Zilele trecute a fost publicată în Monitorul Oficial H.G. 667, prin care se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2014 cu suma de 51,74 de milioane de lei, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada aprilie – iulie 2014.

Timişul este ignorat, suma de 51 de milioane de lei fiind împărţită între judeţele Argeş, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea. Astfel, în Argeş au fost alocate 12 milioane de lei, în Gorj, tot 12 milioane, în Prahova, 3,7 milioane de lei, în Olt, şase milioane de lei, în Teleorman, tot şase milioane, iar în Vâlcea, 12 milioane de lei. Guvernul pare să fi uitat că pagubele produse de inundaţii în Timiş au fost evaluate la peste 3,3 milioane de lei şi că în Gătaia sinistraţii sunt nevoiţi să locuiască în construcţii modulare trimise iniţial în judeţul Dolj, deşi acolo existau deja destule locuinţe temporare pentru sinistraţi.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, inundaţiile au produs pagube însemnate în Timiş – imobile şi anexe distruse, străzi şi podeţe afectate, recolte compromise şi drumuri judeţene sparte de ape în zonele localităţilor Gătaia, Denta, Jamu Mare şi Moraviţa.

Prefectura Timiş a trimis către Guvern evaluarea pagubelor produse în Timiş de inundaţii, cu “rugămintea” ca şi judeţul să primească bani pentru reabilitări, însă până acum nu a primit niciun răspuns.

“Se plătesc poliţie în războaie politice personale, din care au de suferit cetăţenii”

Consilierul judeţean PDL Tiberiu Lelescu spune că era de aşteptat ca, în actualul context, Timişul să nu primească niciun leu de la buget, din fondul de rezervă al Guvernului. “În general, în Timiş nu au venit bani nici măcar pentru obiectivele promise de ani de zile – completarea inelului de centură a Timişoarei, investiţii în spitale şi aşa mai departe. Timişul se pare că a ajuns oaia neagră a Guvernului, când este vorba de alocări bugetare. Probabil că se doreşte ca o parte din conducătorii judeţului să iasă prost în faţa alegătorilor. Se plătesc poliţie în războaie politice personale, de partid, din care au de suferit cetăţenii. Ce reprezentare şi ce influenţă avem noi în actualul Guvern?”

Consilierul judeţean mai spune că s-a ajuns la situaţia ca Aradul să primească mai mulţi bani ca Timişul pentru investiţii, în condiţiile în care conducerea Consiliului Judeţean este de o cu totul altă culoare politică. “Ce folos că avem reprezentanţi ai USL în fruntea judeţului ? Nu s-a făcut absolut nimic în toţi aceşti ani. Maşini de transport şcolar s-au promis 17, s-au primit două. S-au promis ambulanţe noi, în condiţiile în care parcul auto al Serviciului de ambulanţă este învechit, dar nu s-a primit absolut nimic”, susţine consilierul judeţean democrat-liberal.

Print Friendly, PDF & Email