Consilierul local Adrian Orza: “Piaţa Libertăţii poate fi corectată prin mobilier urban bine gândit”

Reamenajare Piata Libertatii Timisoara Foto EyeintheskyAspectul estetic nesatisfăcător al Pieţei Libertăţii şi absenţa completă a vegetaţiei sunt neajunsuri care nu ar trebui să îi fie imputate actualului edil, afirmă consilierul local Adrian Orza. Care mai spune că, printr-un mobilier urban inspirat ales, aspectul pieţei ar putea fi salvat.  

 

Consilierul local independent Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu, declară că, în spiritul corectitudinii, apreciază important de precizat faptul că opiniile critice referitoare la aspectul actual al Pieţei Libertăţii, după efectuarea lucrărilor de reabilitare a centrului istoric, nu ar trebui să îl vizeze pe actualul edil Nicolae Robu. Întrucât, motivează el, responsabilitatea pentru soluţia propusă de arhitecţi nu îi aparţine acestuia, documentaţia fiind depusă la ANRMAP în 3 mai 2012, adică înainte ca actualul primar să îşi înceapă mandatul de primar: “Nu merită toate criticile, pentru că nu are legătură cu proiectul respectiv”. Adrian Orza mai spune că, personal, nu este adeptul a ceea ce s-ar chema o „piaţă minerală”, ci, mai degrabă, al vegetaţiei urbane abundente. „Aşa s-a depus proiectul”, a mai adăugat fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza, care a precizat şi că a existat intenţia de a fi păstraţi, în configuraţia pieţei, 15 dintre arborii existenţi.

„Piaţa poate fi corectată, însă, prin mobilier urban bine gândit”,  opinează Adrian Orza, care explică şi că opţiunea pentru actuala soluţie a fost luată în urma unor dezbateri între reprezentanţii Direcţiei de Mediu şi cei ai Direcţiei de Dezvoltare, sub presiunea timpului, existând riscul ca, în eventualitatea unor întârzieri, să fie afectate şansele proiectului de a obţine finanţare.

Exista riscul pierderii finanţării”, afirmă Adrian Orza, adăugând că, în acest context, ar fi prevalat opţiunea reprezentanţilor Direcţiei de Dezvoltare. De altfel, acesta a precizat şi că, de-a lungul timpului, au existat şi propuneri venite din partea arhitecţilor care au vizat restrângerea spaţiului verde din Piaţa Victoriei, în eventualitatea unei reamenajări a acesteia. Propunerile ar fi invocat drept argument, a mai declarat fostul viceprimar, faptul că în multe dintre marile oraşe europene s-ar fi renunţat, în conceptul de amenajare, la ideea realizării unor covoare florale. Însă, a mai adăugat fostul viceprimar, tendinţele ultimei perioade favorizează tot mai mult revenirea la sistemele verzi, ecologice, pentru că „modernism nu înseamnă fără vegetaţie”.

Print Friendly, PDF & Email