Concentraţiile de arsen din apa din partea de vest a Timişului, mult peste valoarea admisă

FantanaUn grup de ONG-uri solicită mai multor instituţii informaţii despre măsurile luate pentru monitorizarea constantă a parametrilor de calitate a apei din mai multe localităţi din partea de vest a Timişului. Solicitarea vine în contextul în care, în anii trecuţi, au fost semnalate depăşiri ale concentraţiilor normale de elemente chimice care pun în pericol sănătatea.

 

Solicitări de monitorizare constantă a calităţii apei potabile

Mai multe ONG-uri au solicitat recent mai multor instituţii ale Statului informaţii actualizate referitoare la identificarea unor substanţe toxice în apa distribuită la reţea în unele localităţi din partea de vest a judeţului. Solicitarea vine ca urmare a unor semnalări repetate primite din partea unor localnici şi în urma unor informaţii vehiculate în mass-media, potrivit cărora, pentru mai multe substanţe, nivelul concentraţiilor din apa potabilă – efectuate de Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara şi, anterior, de Aquatim – probează depăşirea limitelor normale admise.

Grupul de ONG-uri, alcătuit din Asociaţia Neuer Weg, Asociaţia Pro Mediu Timiş, Asociaţia Profesioniştilor în Protecţia Mediului Înconjurător Bucureşti, precum şi Grupurile de Iniţiativă Civică Beba Veche şi Dudeştii Vechi, în numele cărora semnează vicepreşedintele Asociaţiei Neuer Weg, Hans Hedrich, susţine că indicii potrivit cărora apa potabilă ar fi contaminată au fost semnalate, de-a lungul timpului, de către primarul localităţii Beba Veche. Posibila sursă de poluare a apei din zonele limitrofe localităţilor Beba Veche şi Dudeştii Vechi ar fi reprezentată de o sondă de exploatare a hidrocarburilor neconvenţionale situată pe teritoriul Republicii Serbia, în vecinătatea frontierei de vest a României. De asemenea, mai este menţionat în document, “am aflat şi despre incidentul petrecut în anul 2011, când apa distribuită la robinet în localitatea Beba Veche a luat foc”. Incident pus atunci pe seama exploatărilor petroliere făcute de Petrom în zonă.

Semnatarii apelului solicită copii după cele mai recente buletine de analiză chimică şi bacteriologică a apei şi după documentul în baza căruia a fost solicitată Aquatim efectuarea de analize. Mai sunt solicitate, de asemenea, documente care să probeze demersurile întreprinse de organismele cu competenţe în domeniul protecţiei mediului, în scopul identificării sursei responsabile de poluarea apei subterane din zona menţionată, precum şi o schiţă a amplasamentelor sondelor Petrom din zonă, cu specificarea unor informaţii referitoare la vechimea lor, la stadiul lucrărilor în curs, informaţii despre tehnologia de foraj utilizată şi despre substanţele chimice care sunt utilizate în componentele de foraj şi exploatare ale activităţii acestora.

De trei ori mai mult arsen decât valoarea normal admisă

Reprezentanţii ONG-urilor au anexat documentului citat mai multe buletine de analiză realizate în septembrie 2014, de către Aquatim. Un alt buletin de analiză, realizat la solicitarea unui localnic din Dudeştii Vechi, este realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara.

Buletinele de analiză realizate de Aquatim la Beba Veche, Pordeanu şi Chereştur, pentru mai mulţi parametri, printre care şi arsenul, relevă depăşiri de trei până la patru ori ale valorii concentraţiei maxime admise.

Buletinul de analiză al Centrului Regional de Sănătate Publică Timişoara atestă, în cazul unei probe de apă prelevate de la reţea de către un localnic din Dudeştii Vechi, o depăşire a limitei admisibile a concentraţiei de arsen de mai bine de trei ori.

Doi primari spun că problema este specifică întregii părţi de vest a Timişului

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAContactat telefonic pentru a oferi informaţii despre calitatea apei distribuită prin reţeaua locală de apă potabilă, primarul localităţii Dudeştii Vechi, Gheorghe Nacov, spune că depăşiri ale concentraţiei de arsen normal admise au fost semnalate anul trecut, atunci când incriminate au fost anumite lucrări de prospecţiuni petroliere.

Acesta mai spune că Direcţia de Sănătate Publică nu efectuează dozarea arsenului, decât în situaţia unor solicitări explicite în acest sens şi afirmă că a cerut determinarea concentraţiei de arsen. Despre care precizează că, în funcţie de sursa probelor de apă analizate, a depăşit de trei până la cinci ori valorile limită normal admise. Problema, însă, explică el, nu ar fi determinată de prezenţa în zonă a vreunei surse noi de contaminare, ci de modificarea recentă, în acord cu o serie de prevederi europene, a unor standarde de apreciere.

Primarul localităţii Dudeştii Vechi declară că problema în sine afectează întreaga zonă, incluzând şi localităţi învecinate din Serbia şi Ungaria, în care se exploatează acelaşi strat de apă freatică, situat la peste 200 de metri adâncime. Doar că în Serbia şi Ungaria, adaugă edilul, concentraţiile limită admise în ceea ce priveşte concentraţia de arsen din apa potabilă sunt situate la valori de patru – cinci ori mai mari decât în România.

Primarul mai spune că reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş au fost informaţi despre problemă şi că se caută soluţii, unele dintre acestea vizând inclusiv identificarea unor pânze de apă situate la adâncimi mai mici, de până la 100 de metri, care să poată fi exploatate. O altă posibilă soluţie ar fi montarea unor filtre de apă.

La rândul său, primarul din Beba Veche, Ioan Bohâncanu, admite că există această problemă a prezenţei în apa potabilă a unor metale, în concentraţii mai mari decât cele normal admise, dar spune şi el că situaţia este valabilă în toată zona şi în ţările vecine, unde se exploatează aceeaşi sursă de apă potabilă. Edilul a mai precizat că pentru soluţionarea problemei se intenţionează dotarea staţiei de filtrare a apei cu filtre mai performante, capabile să reţină arsenul din apă. Dar, spune acesta, cum localitatea este extrem de săracă, una dintre probleme ar fi identificarea surselor de finanţare care să permită autorităţilor să achiziţioneze aceste filtre. În ce priveşte situaţia semnalată în trecut, atunci când în Beba Veche au fost semnalate cazuri în care apa de la robinet a luat foc, Ioan Bohâncanu spune că era vorba despre un foraj mai vechi al Petrom, făcut în localitatea Pordeanu: “Atunci a fost o infiltrare de gaze, pe care cei de la Petrom au recunoscut-o şi ne-au ajutat să o remediem. A fost efectuat un alt foraj, la un kilometru de localitate”.

Informaţiile oficiale, dificil de aflat

Am încercat să obţinem, de la Institutul de Sănătate Publică Timiş, informaţii despre concentraţia de arsen în apa potabilă din judeţ şi despre potenţialul pericol pentru sănătatea populaţiei pe care îl implică. Ni s-a răspuns, însă, că autorizaţi să ofere informaţii despre acest subiect sunt doar reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică de la Bucureşti, prin purtătorul de cuvânt. De la ISP Bucureşti, reprezentantul Departamentului de Comunicare, Veronica Zoicaş, ne-a solicitat să adresăm în scris toate întrebările legate de subiectul menţionat, pentru a putea obţine răspunsuri de la Departamentul de Mediu… 

Print Friendly, PDF & Email