Optimism ponderat în privinţa şanselor de finalizare, până în mai, a Sălii Polivalente

Campionatul European de Baschet Feminin 2015 ar putea fi găzduit, la limită, de Sala “Constantin Jude”

Sala polivalenta TimisoaraRitmul anevoios în care înaintează lucrările la Sala Polivalentă a Politehnicii l-au făcut primarul Timişoarei să precizeze că, în eventualitatea în care sala nu va fi finalizată la timp, astfel încât să poată găzdui meciuri din cadrul Campionatului European de Baschet Feminin, alternativa ar putea fi Sala „Constantin Jude”. Despre care edilul admite că ar corespunde doar în termeni aproximativi exigenţelor de organizare a unei astfel de competiţii.

 

Speranţe de finalizare, cu doar o lună înainte de debutul Campionatului  European de Baschet Feminin 2015

Primarul Nicolae Robu şi-a exprimat, la începutul acestei săptămâni, speranţa că lucrările de pe şantierul viitoarei Săli Polivalente se vor desfăşura într-un ritm care să permită organizarea, fără probleme, a meciurilor din cadrul Campionatului European de Baschet Feminin 2015. Competiţie sportivă care ar urma să se desfăşoare în perioada 11 – 28 iunie, concomitent în România, la Timişoara, şi în Ungaria.

Pentru situaţia în care lucrările nu vor fi finalizate conform aşteptărilor, edilul Nicolae Robu spune că există şi o soluţie de rezervă, care ar putea consta în desfăşurarea meciurilor din cadrul competiţiei sportive europene în Sala “Constantin Jude” (fostă Olimpia). Despre care, însă, edilul apreciază că ar corespunde doar în termeni aproximativi exigenţelor de desfăşurare a unei astfel de competiţii de nivel european.

Primarul mai spune că, în acest moment, pe şantierul de la Sala Polivalentă se lucrează, însă cu precădere în interior şi mai puţin în exterior, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Şi aceasta deşi ar mai fi nevoie doar de închiderea unei porţiuni a acoperişului.

Într-o apreciere optimistă, dă de înţeles edilul, lucrarea ar putea fi finalizată, totuşi, până în mai, astfel încât să permită organizarea în noua sală a competiţiei sportive europene de baschet feminin.

Lucrări tergiversate îndelung

Lucrările la actuala Sală Polivalentă au debutat în urmă cu mai bine de patru ani, într-o formă a proiectului iniţiată de reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara şi concepută să răspundă nevoilor unei baze sportive destinată acestei instituţii. Ulterior, după ce şansele de a obţine finanţare de la Guvern pentru proiectul unei săli polivalente cu o capacitate de 10.000 de locuri au fost infirmate de realitate, Primăria Timişoara a intrat în parteneriat cu UPT, asumând susţinerea unei părţi din investiţie şi urmând să devină co-beneficar al sălii. Din acel moment, estimările legate de finalizarea acestui obiectiv au cunoscut, însă, mai multe amânări succesive.

Lucrările la noua Sală Polivalentă a Politehnicii, situată în zona Stadionului “Dan Păltinişanu”, au fost sistate pentru aproape doi ani, după intrarea în insolvenţă a executantului lucrărilor, compania Maratti.

Anul trecut, Nicolae Robu anunţa că vor reîncepe lucrările, după semnarea documentelor de subcontractare a lucrărilor de către alte două companii (DE PUS LINK: LINK: http://timpolis.ro/primarul-timisoarei-sala-polivalenta-a-politehnicii-nu-va-fi-data-in-folosinta-in-acest-an/). Dar, adăuga el, la jumătatea lunii iunie 2014, deşi ar fi existat şanse de finalizare a Sălii Polivalente în 2014, acestea erau plasate sub semnul unor numeroase incertitudini. „La Sala Polivalentă nu suntem în graficul pe care l-am dorit, este o anumită întârziere, dar sper ca în acest an s-o dăm în folosinţă. Mai e destul de mult de lucru…”, spunea primarul. Precizând şi că firma constructoare, Maratti, îşi luase angajamentul ca, până la intrarea în vacanţa de vară, sala să poată fi dată în folosinţă. Lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Unele dintre motivele invocate pentru întârzierea proiectului au fost cele legate de necesitatea de a opera o serie de modificări faţă de proiectul iniţial, menite să sporească de la 2.200 la peste 2.500 de locuri capacitatea sălii. „Obiectiv, termenul nu putea să rămână acelaşi, dar, pe lângă această întârziere, eu nu sunt mulţumit”, mai declara atunci primarul. Acesta adăuga şi că, deşi se lucrează cu subcontractori, relaţia Primăriei este cu compania Maratti, cea care a câştigat licitaţia.

Directorul administrativ al UPT, Florenţiu Staicu, declara, la rândul său, că, întrucât a crescut capacitatea sălii, Universitatea Politehnica trebuia să semneze şi un act adiţional la contractul iniţial, în baza căruia termenul de finalizare să fie prelungit până la finalul anului 2014. În aceste condiţii, era preconizat ca Sala Polivalentă să fie dată în folosinţă, potrivit aprecierii directorului administrativ al UPT, abia în primăvara lui 2015.

În martie 2014, lucrarea era finalizată în procent de 60%

Nicolae Robu pe santier Sala polivalenta 2La finalul lunii martie 2014, primarul Timişoarei descindea pe şantierul Sălii Polivalente a Politehnicii, pentru a verifica stadiul de execuţie a lucrărilor. Şi oferea atunci asigurări ambigue, din care rezulta că, deşi există şanse ca lucrările să fie finalizate cu respectarea graficului asumat iniţial, adică până la sfârşitul lunii iunie, totuşi, în varianta cea mai probabilă, date fiind şi sincopele care au intervenit pe parcurs, termenul cel mai sigur preconizat ar fi fost toamna lui 2014. “În toamnă, după ce ne vom întoarce din vacanţă, cu certitudine vom putea să participăm în această sală, care va avea probabil spre 3.000 de locuri, la evenimente sportive şi evenimente cultural-artistice”, declara atunci edilul Nicolae Robu. Aşteptările au fost, însă, infirmate de realitate. Edilul mai informa atunci şi că se lucrează pe front larg la acoperişul sălii, precizând că primele straturi de material pentru acoperiş fuseseră deja montate, iar într-una dintre porţiuni acoperişul era finalizat deja.

Vasile Leordean, reprezentantul Rovermania, una dintre companiile care a subcontractat de la compania Maratti Construcţii SRL lucrările de construcţii şi instalaţii, aprecia, în martie 2014, că lucrările la Sala Polivalentă sunt realizate în procent de aproape 60%, atât în interior, cât şi în exterior. În ceea ce priveşte partea de structură, mai aprecia acesta, lucrările erau realizate în proporţie de 75%, în vreme ce, la partea de instalaţii, stadiul lucrărilor de execuţie era de 30 – 40%. 

Sprijinul financiar de la Guvern, sistat

Proiectul de realizare a Sălii Polivalente a Politehnicii, la care Primăria contribuie cu aproape zece milioane de lei, pentru a deveni ulterior co-proprietară, a avut ca termen de execuţie stabilit iniţial intervalul octombrie 2010 – octombrie 2012. Asumat la debut ca un proiect al Universităţii Politehnica şi care ar fi urmat să primească fonduri de la Guvern, acesta a fost sistat în momentul în care Guvernul a oprit alocarea de fonduri. Ulterior, după ce a fost adus în discuţie şi aprobat un contract de asociere între reprezentanţii Universităţii Politehnica şi Primăria Timişoara, consilierii locali au decis să susţină lucrările, de la bugetul local, cu până la zece milioane de lei. Susţinere financiară în baza căreia Primăria Timişoara devine co-proprietară a sălii. Primarul Nicolae Robu a oferit asigurări că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte partajarea sălii de către co-proprietari şi a informat că nu s-a luat în discuţie, dar se va stabili după finalizarea obiectivului, dacă reprezentanţii Universităţii Politehnica vor avea dreptul la variante de acces preferenţial.

Print Friendly, PDF & Email