Klaus Iohannis şi-a dezvăluit, la Timişoara, „Pas cu pas”, parcursul profesional de până acum

Lansare carte Klaus Iohannis la TimisoaraO carte despre valori, despre oameni și despre locurile care l-au marcat pe autorul ei, primarul Sibiului Klaus Iohannis, în procesul devenirii sale. Și un volum care prezintă reperele cu care acesta declară că s-a identificat, derivate din valorile fundamentale pe care autorul cărții le asumă și despre care declară, concis, că sunt școala și familia. Și care, potrivit mărturisirilor autorului, își propune să le ofere celor interesați posibilitatea de a cunoaște modul în care a devenit persoană publică, fără a descinde pentru aceasta pe tărâmul senzaționalului și fără a-i hrăni pe aceia deprinși să caute elemente biografice de cancan.

 

Participare publică numeroasă

Casa Adam Muller Gutenbrunn, din Timișoara, a găzduit, vineri, lansarea primei cărți aparținând candidatului ACL la alegerile prezidențiale, primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Volumul, intitulat Pas cu pas, a fost lansat în prezența unui public numeros, printre invitați numărându-se colegi ai autorului din ACL, președintele PDL și co-președinte al ACL Vasile Blaga, prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul, prim-vicepreședintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, deputatul FDGR de Timiş Ovidiu Ganț și alți reprezentanți ai Forumului Democrat German din Timișoara, deputații PDL Cornel Sămărtinean și Claudia Boghicevici, dar și rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, și prorectorul UVT, conf. univ. dr. Dan Lazea. Acesta din urmă a fost și cel care a realizat o prezentare a volumului semnat de Klaus Iohannis.

În debutul evenimentului, evocând personalitatea primarului Sibiului, reprezentantul FDGR Ovidiu Ganț a precizat că, în calitatea sa de coleg, a avut prilejul să învețe de la Klaus Iohannis ce înseamnă echilibrul și ce înseamnă să ai principii și caracter. Dumitru Ganț l-a descris pe Klaus Iohannis ca pe un om care se comportă la fel în toate situațiile și care „îi tratează pe toți cei cu care interacționează de aceeași manieră, într-un mod normal.

Dan Lazea: „Klaus Iohannis, un om politic construit în jurul ideii că nu politica e importantă, ci politicile publice”

Prezentând Pas cu pas, Dan Lazea a apreciat că, departe de a fi o carte de campanie, volumul scris de Klaus Iohannis descoperă personalitatea unui candidat, al cărei element definitoriu ar fi, printre multe altele, modestia asumată ca mod de a fi. Cartea Pas cu pas a fost scrisă, a mai apreciat conf. univ. dr. Dan Lazea, dintr-o nevoie a autorului de a arăta că „omul Klaus Iohannis există dincolo de personajul public și politic Klaus Iohannis”. Volumul prezintă, de aceea, principalele repere ale parcursului său, furnizând, însă, potrivit aprecierii autorului însuși, deziluzii pentru căutătorii de cancan, întrucât denotă discreție, modestie și eficiență, inclusiv în utilizarea cuvântului scris, fiind de aceea „simplă și directă”.

Unul dintre reperele cu care autorul cărții s-a identificat în parcursul său uman și profesional este cultura, privită „ca mod și ca model de viață”, a subliniat Dan Lazea, precizând că, în anumite contexte, expuse detaliat în cuprinsul cărții, autorul nu asumă judecăți de gust și nu se lansează în considerații subiective, de ordin estetic, ci prezintă decizii ce derivă din rodul conștientizării faptului că „tot ce s-a petrecut în evoluția noastră vine pe fondul valorii unei moșteniri culturale”, fiind, de aceea, determinant în definirea opțiunilor noastre individuale și colective.

Klaus Iohannis are gândirea practică a gospodarului. Și are convingerea că tradiția culturală a orașului Sibiu e fundamentul pe care s-a putut construi dezvoltarea acestui oraș”, a relevat Dan Lazea, referindu-se la modul în care a contribuit Klaus Iohannis la potențarea șanselor Sibiului, în 2007, la dobândirea titlului de Capitală Culturală Europeană.

În plus, a mai subliniat conf. dr. Dan Lazea, actualul prezidențiabil Klaus Iohannis a desfășurat o activitate eficientă la scara relațiilor internaționale încă înainte de a-și face intrarea în viața politică, fiind de aceea un exemplu de persoană care a activat ca diplomat, înainte de a avea o funcție de această factură și cultivând o rețea de relații personale „în lumea mare a politicii internaționale, înainte de a decide să meargă la București”.

"Klaus Iohannis este un om politic construit în jurul ideii că nu politica e importantă, ci politicile publice”, a mai opinat conf.univ. dr. Dan Lazea, precizând că, în cartea sa, autorul prezintă situații cărora le asociază identificarea de soluții și modalități, o astfel de abordare fiind, în aprecierea oratorului, reperele care dau osatura personalității lui Klaus Iohannis, „un om care demonstrează, în scris, că doar pas cu pas se poate ajunge la lucrul bine făcut, că nimic nu se face bătând din palme și că tot ceea ce e durabil cere muncă susținută, făcută cu calm, răbdare și încredere”. Și, a conchis Dan Lazea, elementul inedit pe care candidatura la alegerile prezidențiale a lui Klaus Iohannis îl furnizează este absența unor decalaje deranjante și stridente între omul, candidatul și campania lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Valorile mele fundamentale sunt școala și familia”

Lansare carte Klaus Iohannis la Timisoara salaLa rândul său, referindu-se la cartea pe care a scris-o, Klaus Iohannis a precizat că motivul care l-a îndemnat să își aștearnă gândurile pe hârtie „nu au derivat dintr-un impuls literar, și nici măcar din unul ideologic”, ci din dorința de a face cunoscut oamenilor „modul în care am devenit personajul public Klaus Iohannis, cu toate reperele care îmi sunt ancorate undeva, în valorile mele fundamentale”, despre care a precizat, concis, că sunt școala și familia.

Și, a mai precizat Klaus Iohannis, toate aceste convingeri, formate și exprimate anterior în mediul familial, au ajuns ulterior, prin forța împrejurărilor, să fie exprimate public, context în care, a menționat autorul cărții, a beneficiat de sprijinul soției sale, Carmen Iohannis, „care e menționată, cu drag, în mai multe locuri în carte” și al prietenilor, despre care Klaus Iohannis a precizat că „au creat în jurul meu un mediu ce m-a format. În plus, a mai relevat autorul, un merit esențial în istoria acestei deveniri umane îi revine Sibiului însuși, „orașul în care am ales să trăiesc și care m-a ales”. Sibiul m-a marcat și m-a format. Și cred că e bine așa, a conchis Klaus Iohannis, care a promis că, într-o ediție a doua a cărții, adăugită, vor apărea și capitole în care va face referire la evenimentele politice recente, care s-au succedat de la începutul acestui an și până în prezent, și care vor vorbi despre rezultatele obținute de PNL la alegerile europarlamentare din mai, despre procesul negocierii fuziunii PNL cu PDL și momentul nașterii ideii de ACL, despre modul în care a devenit președinte al PNL, despre pregătirea strategiei, desemnarea și asumarea candidaturii la alegerile prezidențiale.

Cartea nu conține încă nici capitolul referitor la cum am câștigat alegerile, a declarat, cu umor, Klaus Iohannis, adăugând că acum, că a debutat, fie și  tardiv, în calitatea sa de scriitor, „nu văd de ce nu aș mai scrie”: M-am apucat târziu de scris, nu văd niciun motiv să termin devreme”, a declarat acesta, promițând celor prezenți o continuare a cărții și precizând că, potrivit aprecierii sale, cel mai important proiect politic în care a fost implicat până în acest moment este proiectul de fuziune a dreptei. Și, a relevat Klaus Iohannis, desemnarea sa în calitate de candidat la alegerile prezidențiale de către ACL a fost o dovadă de încredere venită din partea colegilor de alianță, situație în care, a apreciat prezidențiabilul, aceștia au dovedit maximă deschidere democratică, în condițiile în care „sunt român, membru al comunității germane din România, creștin, dar nu ortodox”.

Print Friendly, PDF & Email