O săptămână de teatru studenţesc dedicată aniversării Revoluţiei din Decembrie 1989

Coordonatorul Teatrului Thespis: “La 25 de ani de la Revoluţie, sperăm ca oamenii să nu fi uitat pentru ce au dispărut acei tineri în decembrie 1989”

Iona Teatru ThespisUn festival de teatru studenţesc va avea loc, la Timişoara, în intervalul 16 – 22 decembrie. Evenimentul este menit să marcheze împlinirea a 25 de ani de la debutul Revoluţiei din Decembrie 1989 şi este dedicat memoriei martirilor căzuţi pentru libertate.

 

Teatrul Thespis anunţă că, în intervalul 16 – 22 decembrie, va organiza, la Timişoara, un eveniment cultural menit să marcheze împlinirea a 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Potrivit informaţiilor transmise de Adrian Korek, coordonatorul Teatrului Thespis, începând din 16 decembrie, Teatrul Studenţesc Thespis, al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, organizează cea de-a XXI-a ediţie a festivalului intitulat “Săptămâna de teatru Diogene V. Bihoi”.

“Această săptămână de teatru încurajează libertatea de expresie, propunând, prin spectacolele prezentate, un tablou viu al creaţiei teatrale studenţeşti timişorene”, spun reprezentanţii Trupei Thespis.

Prima ediţie a acestui festival de teatru a avut loc în anul 1994, când mentorul Trupei Thespis, Diogene Bihoi, a avut iniţiativa organizării unei săptămâni dedicate teatrului studenţesc, menite să păstreze în memoria publicului larg idealurile Revoluţiei timişorene. Săptămâna de teatru a fost denumită „Săptămâna teatrului politic 16-22 Decembrie” şi s-a desfăşurat ani de-a rândul sub acest generic. După ce iniţiatorul festivalului s-a stins din viaţă, evenimentul a continuat, însă sub denumirea de „Săptămâna de teatru Diogene V. Bihoi”, în memoria iniţiatorului său şi a crezurilor sale.

“Cu atât mai mult acum, la 25 de ani de la Revoluţie, sperăm ca oamenii să nu fi uitat pentru ce au dispărut acei tineri în Decembrie 1989”, transmit organizatorii, care anunţă că toate spectacolele de teatru care vor avea loc în intervalul 16 – 22 decembrie reprezintă un omagiu adus acelor martiri “care ne-au dat posibilitatea să ne exprimăm liber, în viaţă şi pe scenă”.

Publicul iubitor de teatru este invitat în fiecare seară, începând cu ora 19, la spectacole de facturi diferite (teatru non-verbal, comedie, dramă, farsă absurdă etc.).

În festival sunt incluse şi o expoziţie permanentă cu imagini din zilele Revoluţiei, „Revoluţia ’89 în fotograme”, un atelier cu public, susţinut de actorul şi profesorul Silviu Văcărescu, şi un concert acustic cu Bogdan Racz (Sonatic).
Spectacolele vor avea loc în studioul Thespis “Diogene Bihoi”, de la etajul II al Casei Studenţilor din Timişoara, de pe bd-ul Regele Carol I, nr. 9. Programul spectacolelor este publicat pe pagina de internet a Teatrului Thespis.

Print Friendly, PDF & Email