Thierry Wolton lansează, la Timişoara, „O istorie mondială a comunismului”

Foto: MarginaliaEtc.

Jurnalistul, scriitorul și istoricul Thierry Wolton va fi prezent la Timişoara, la sfârşitul acestei luni, pentru a participa la o masă rotundă despre viitorul României, care se (poate) decide şi în România şi pentru a-şi lansa cea mai nouă carte, primul volum al trilogiei „O istorie mondială a comunismului”. „Am vrut să-l iau pe cititor de mână și să-l însoțesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. În această carte există carne și viață”, spune Thierry Wolton.

 

Joi, 31 ianuarie, de la la ora 18, Thierry Wolton va participa, la Universitatea de Vest din Timisoara, la o masă rotundă care porneşte de la întrebarea: „Viitorul Europei se decide, oare, în România?” Subiectul, prilejuit de contextul în care țara noastră asigură președinția Consiliului UE în primul semestru din 2019, va fi dezbătut de invitați francezi și români. Alături de Thierry Wolton vor vorbi Mircea Mihăieș, profesor la Universitatea de Vest, Laurențiu Ștefan, profesor și cercetător la Universitatea de Vest, şi jurnalista Aline Fontaine. Moderatorul serii va fi Silviu Rogobete, fost diplomat, în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT. Discuțiile vor avea loc în limba română, cu traducere din franceză în cazul invitaților străini. Evenimentul, organizat de Institutul Francez din Timişoara, va avea loc în Amfiteatrul A01, intrarea fiind liberă.

Vineri, 1 februarie, de la ora 18.30, Thierry Wolton va participa, la Librăria Humanitas din Timișoara, la lansarea primului volum al cărții sale O istorie mondială a comunismului. La eveniment, alături de autor, va vorbi Mircea Mihăieş.

Comunismul este conștiința vinovată mondială. Nici o altă ideologie, într-un interval de timp comparabil, nu a cucerit atât de multe țări, atât de multe minți și nu a distrus atâtea vieți omenești. Și tocmai omul se află în inima cărții mele. Nu inventez nimic în această istorie a comunismului, nu există dialoguri fabricate, toate situațiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt eu cel dintâi care le descoperă. Meritul meu, singurul pe care îl am în raport cu această narațiune, este acela de a fi adus laolaltă sute de elemente disparate, pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Am vrut să-l iau pe cititor de mână și să-l însoțesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. Sper că am reușit; în această carte există carne și viață”, spune Thierry Wolton.

Personalitate remarcabilă a gândirii franceze contemporane, Wolton a documentat regimurile totalitare din toată lumea, incluzând rezultatele în trei volume. Trilogia sa, O istorie mondială a comunismului, a fost recompensată cu Premiul „Jan Michalski”, acordat în Elveția, în 2017, și cu Premiul Aujourd’hui, acordat în Franța, în 2018.

Thierry Wolton, profesor la École Supérieure de Commerce din Paris, este preocupat în mod special de istoria regimurilor comuniste, de Războiul Rece și de influența sovietică în Occident.

A mai publicat: Vivre à l’Est (1977), L’Occident des dissidents (în colaborare cu Christian Jelen, 1979), Culture et pouvoir communiste (în colaborare cu Natalia Diujeva, 1979), Le KGB en France (1986; tradusă în română, KGB-ul în Franța, la Humanitas, 1992), Silence, on tue (în colaborare cu André Glucksmann, 1986), Les visiteurs de l’ombre (în colaborare cu Marcel Chalet, 1990), Le Grand Recrutement (1993), La France sous influence: Paris-Moscou, 30 ans de relations secretes (1997), L’Histoire interdite (1998), Rouge-brun: Le Mal du siècle (1999, tradusă şi în română, Roșu-brun: Răul secolului), Le grand bluff chinois: Comment Pékin nous vend sa „révolution“ capitaliste (2007), Le KGB au pouvoir: Le système Poutine, (2008, tradusă şi în română, KGB-ul la putere: Sistemul Putin, la Humanitas, în 2008, reeditată în 2014).

 

Print Friendly, PDF & Email