Teatrul Maghiar din Timișoara propune o incursiune în „Oraşul paralel”

Sursă foto: orasulparalel.ro

Teatrul Maghiar din Timișoara invită locuitorii Timișoarei în Oraşul paralel, un spectacol de teatru itinerant, o explorare participativă în cartierele orașului, în care lumea de zi cu zi se transformă în scenă. „Oraşul paralel este o scrisoare de dragoste către orașul Timișoara”, spun reprezentanţii teatrului.

 

„Ceea ce pentru restul trecătorilor este o zi ca oricare alta, pentru participanții din Oraşul paralel  înseamnă plonjarea într-o dimensiune paralelă. Poveștile și rutele sunt construite ca un hibrid între teatru, dans, puzzle, joc social, instalație imersivă și audio walk, pe străzile și în spațiile oferite de cartierul Iosefin, făcând posibilă  o fascinantă experiență inedită, cvasicinematografică, de a (re)descoperi cu totul altfel un loc și a pătrunde în experiența de viață a altcuiva”, spun reprezentanţii organizatorului acestui eveniment, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timişoara.

Conceptul a fost creat și dezvoltat în New York de PopUP Theatrics (Ana Mărgineanu, Tamilla Woodard, Ștefan Peca), explorând diferite cartiere din Manhattan. Rezultatul a fost trilogia Broken City: Lower East Side (2014), Harlem (2015), Wall Street (2016).

„Apelând la experiența în domeniul storytelling-ului/teatrului imersiv și participativ a doi artiști români, Ana Mărgineanu și Ștefan Peca, Asociația Diogene și Teatrul Thespis, în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, cu sprijinul Facultății de Muzică și Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara și al Facultății de Comunicare a Universităţii Politehnica Timişoara și-au propus să dezvolte, în colaborare directă cu PopUP Theatrics,  o nouă direcție de explorare a poveștilor orașului și a spațiului public.

Distribuția s-a realizat în urma unui casting și cuprinde atât actori cu experiență ai Teatrului Maghiar de Stat Timișoara, cât și actori independenți: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Czüvek Loránd, Éder Enikő, Erdős Bálint, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vajda Boróka, Balint Ioana Octavia, Antonovici Oana Elena, Curaciuc-Floruț Otniel, Patricia Gavril, Jasmina Mitrici, Marin Lupaciuc, Răzvan Oroianu, Raul Horn, Rusan Rareș-Cătălin, Mirela Puia.

Regia este semnată de Ana Mărgineanu, dramaturgia fiind realizată Ştefan Peca. Din echipa de creație mai fac parte: Cári Tibor (muzica originală), Baczó Tünde (coregrafie), Albert Alpár (scenografie și costume), Patricia Sas (video).

Oraşul paralel este un proiect dezvoltat, în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023- Capitală Europeană a Culturii, de Asociația Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat Timişoara și Universitatea Politehnică Timișoara, în colaborare cu Universitatea de Vest, Teatrul Thespis. Proiectul este co-finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și printr-un program Erasmus+

Premiera va avea loc în data de 20 august, la orele 16.30 și 19.  Următoarele spectacole vor avea loc în 21 și 22 august, la orele 17 și 19. Biletele sunt disponibile la casieria teatrului sau online pe tm-t.biletmaster.ro. Participarea la aceste eveniment se face respectând prevederile privind normele sanitare impuse: obligativitatea purtării măștii de protecție la evenimentele organizate în aer liber, iar participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov2.

Print Friendly, PDF & Email