Teatrul Maghiar din Timișoara începe stagiunea cu un spectacol de dans în aer liber

Foto Reinhard Winkler

Stagiunea 2019-2020 începe la Teatrul Maghiar din Timișoara cu o coproducție internațională care va fi prezentată în aer liber, în Piața Libertății.

 

Spectacolul Someone from Home, parte a unui proiect european omonim, va fi jucat în premieră vineri, 30 august, de la 19, în Piața Libertății, din Timişoara, cu muzică live, și va permite interacțiunea cu publicul.

Înainte cu o zi de spectacol dansatorii implicați în proiect vor ține un atelier gratuit de dans pentru neprofesioniști, organizat joi, 29 august, de la 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar.

Coregrafa spectacolului Someone from Home, Silke Grabinger, este din Linz și provine dintr-o familie de șvabi plecați din Banat după al Doilea Război Mondial, proiectul fiind gândit ca o cercetare a originilor sale și a conceptului de identitate etnică. În spectacol  elementele dansurilor șvăbești se îmbină cu folclorul românilor, sârbilor, maghiarilor și bulgarilor, dansatorii având libertatea de a propune elemente tradiționale binecunoscute.

Din distribuție fac parte: Mátyás Zsolt Imre și Simó Emese, de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Dudas Gergely și Boglarka Heim, de la Silk Cie Linz, Aleksandar Jakovljević și Sonja Stojanović, din Novi Sad, Peter Grudov, Nikolay Raychev, Isabel Mitkova și Simona Todorova, de la Derida Dance Sofia. Muzica originală a fost compusă de Ivan Șopov și Ljubomir Nikolić, iar costumele inspirate de portul popular au fost create de Elena Mazăre, din Timișoara, Bianca Fladerer, Silke Grabinger și Michael Eidenberger, din Austria.

Proiectul european Someone from Home (Cineva de acasă) a fost co-finanțat în cadrul programului Europa Creativă, iar parteneri în proiect sunt Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, Centrul Studențesc de Cultură Novi Sad, trupa de dans contemporan Silk Linz și Centrul de Dans Derida Sofia. Distribuția internațională a spectacolului a reunit actori și dansatori cu pregătire variată și stiluri artistice diferite, folclor, dans contemporan, actorie și balet.

Spectacolele se țin în toate țările care implementează proiectul, iar premiera absolută a fost în 27 iulie la Freistadt, Austria, în cadrul Festivalului Sunnseitn.

Premiera timișoreană a proiectului Someone from Home face parte din programul festivalului Sport21, organizat de Asociația Timișoara Capitală Cuturală Europeană, precum și din a treia ediție a Actor’s World Championships, campionatul sportiv pentru angajații din domeniul teatrului, organizat de Asociația ProTeszt în parteneriat cu Teatrul Maghiar din Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email