Atmosferă de bâlci politic în plenul Consiliului Judeţean Timiş, pe marginea situaţiei create de ordonanţa care legalizează traseismul politic

Preşedinte CJ Timiş şi PSD Timiş: “Nu are importanţă cine pleacă şi cine vine”

Plen CJTIdentitatea consilierilor judeţeni şi a primarilor care au trecut până în acest moment la PSD este păstrată la secret, până la încheierea perioadei care permite migraţia primarilor. Această lipsă de transparenţă este bagatelizată, însă, de preşedintele social-democrat al CJ Timiş, Titu Bojin, care apreciază că nu are importanţă cine pleacă, cine vine. 

 

Inconsecvenţa ideologică a traseiştilor, bagatelizată în plenul CJ Timiş

Titu BojinŞedinţa de plen a CJ Timiş a debutat sub auspiciile unui îndemn adresat de preşedintele acestei instituţii, social-democratul Titu Bojin, al cărui mesaj s-a dorit a fi unul cu caracter conciliant, în contextul situaţiei de confuzie generată şi întreţinută, şi la nivel local, de aplicarea, până la jumătatea lunii octombrie, a prevederilor OUG 55/2014, privind migraţia aleşilor locali.

Potrivit opiniei exprimate de liderul administraţiei judeţene, nu ar avea nicio importanţă cărui partid îi aparţine un ales local, atâta vreme cât se votează proiectele propuse spre aprobare în Consiliu Judeţean, despre care Titu Bojin declară că sunt puse “în slujba cetăţenilor”. „Are importanţă de la ce partid este (un politician – n.r.), dacă se votează proiectele?”, a chestionat, retoric, preşedintele CJ Timiş. Acesta a refuzat însă să prezinte o listă oficială cu numele aleşilor judeţeni care au migrat recent înspre PSD. Marius Martinescu portretTitu Bojin a precizat că lista oficială a celor care au beneficiat de prevederile OUG 55/2014 va fi prezentată în prima şedinţă de plen de după ieşirea din vigoare a ordonanţei, solicitându-le până atunci răbdare tuturor celor care au solicitat informaţii despre identitatea celor recent deveniţi membri PSD şi „să ne ducem în continuare prietenia”, întrucât, a argumentat el, „nu are importanţă cine pleacă şi cine vine”, pentru că, şi în continuare, “tot 37 rămânem”.

Viaţa politică locală piesă de teatru cu replici acide

De altfel, încă de la debutul şedinţei de plen, liderul CJ Timiş a căutat în câteva rânduri să bagatelizeze importanţa consecvenţei ideologice pe care ar trebui să o manifeste politicienii, făcând referiri aluzive la prietenia care i-ar lega pe reprezentanţii tuturor partidelor politice şi sugerând că, dincolo de diferendele de opinie exprimate vehement pe scena publică, situaţia reală ar fi complet diferită.

Sorin Cociobea portretO abordare de acest gen, menită să întreţină confuzia din plan politic local, cu privire la opţiunile de afiliere la PSD ale mai multor consilieri judeţeni, a fost tatonată, de altfel, de liderul CJ Timiş, şi cu referire la consilierul judeţean PDL Marius Martinescu, care se dovedeşte unul dintre cei mai vocali contestatari ai practicilor şi metodelor viciate de lucru devenite uzuale în plen. Referitor la declaraţia acestuia, potrivit căreia se cultivă o stare de incertitudine şi “nu se ştie cine e la PSD şi cine nu”, Titu Bojin a sugerat, în timpul unor dezbateri aprinse care s-au iscat în plen pe tema trecerii Spitalului CFR din subordinea Ministerului Transporturilor în domeniul public al judeţului Timiş şi în administrarea CJ Timiş, că „suntem amândoi din zona Făgetului” şi „mai facem teatru uneori”. Sugestie la care consilierul judeţean Marius Martinescu a replicat, însă, prompt, precizând că între persoana sa şi persoana liderului CJ Timiş există divergenţe de opinie care sunt date de incompatabilităţi de principii.

Tot o situaţie ambiguă generată de reconfigurarea raporturilor de forţe din plenul CJ Timiş a fost cea generată de propunerea ironică venită din partea unui reprezentant al grupului de consilieri judeţeni ai PDL ca fostul consilier judeţean PDL Sorin Cociobea, care şi-a anunţat recent trecerea la PSD, să fie numit reprezentant al PDL în Consiliul de Administraţie al Centrului Educativ Buziaş – Şcoala Gimnazială Specială Buziaş. Liviu Cocean portretPropunerea, care a făcut trimitere în termeni critici la flexibilitatea convingerilor politice ale consilierului judeţean Sorin Cociobea, a fost respinsă chiar de către acesta, sub pretextul invocat că „există şi alte opţiuni, mai bune, în PDL”, aşa încât foştilor colegi din grupul de consilieri judeţeni ai PDL acesta le-a recomandat „să se reorienteze” înspre o altă propunere. Replica în sine, precum şi situaţia în ansamblu, au fost catalogate, însă, de consilierul judeţean PNL Liviu Cocean drept „o cacealma altruistă”. Aceasta în vreme ce liderul CJ Timiş, Titu Bojin, a dat nota finală a discuţiei pe marginea subiectului legat de migraţia aleşilor locali în baza OUG 55/2014, revelând o anume percepţie particulară despre maniera de a aborda politica, atunci când a  comentat că “nu toţi care vin (în PSD – n.r.), vin după ciolan. Sunt şi oameni de bun simţ.”

Print Friendly, PDF & Email