Spectacol de teatru în trei limbi minoritare, pus în scenă la Timişoara

Simona Vintilă. Foto: Arhiva personală

Un spectacol care va reuni toate cele trei teatre minoritare din Timișoara, german, maghiar şi sârb, va fi pus în scenă săptămâna viitoare sub motto-ul „Diversitatea reunește identități – teatru în limba maternă”.

 

Evenimentul, coordonat de Simona Vintilă, este organizat și finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice. Spectacolul reuneşte Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și de Secția Sârbă de la Teatrul „Merlin” şi va avea trei părți.

În prima parte, Dana Borteanu și Tatiana Sessler, actrițe la Teatrul German, vor interpreta În Piața Lahovary, un sketch despre două țațe cu pretenții de doamne, care critică felul în care s-a deteriorat vechea limbă șvăbească, prin amestecarea ei cu vorbe și expresii împrumutate din limba română, dar și din cea maghiară, cu mici ornamente sârbești și cehești.

În partea a doua, Teatrul Maghiar aduce muzica maghiară interpretată de Shake Kvartett, iar Borbély Emilia, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnos András Csaba și Tár Monika vor recita texte despre identitate.

În ultima parte a spectacolului, Marko Adzic, actor la Secția Sârbă a Teatrului „Merlin”, va interpreta un monolog despre Piața Unirii, inspirat din scrierile unuia dintre cei mai valoroși scriitori sârbi (care a trăit în Timișoara începutului de secol 20, Miloš Crnjanski.

Spectacolul, supratitrat în română, va avea loc în Sala Studio a Teatrului Maghiar, miercuri, 11 decembrie, începând cu ora 19.

Print Friendly, PDF & Email