Artişti timişoreni pun în scenă „Purgatoriul” pe scena Festivalului de Teatru de la Ravenna

Foto: Andrada Boldiş

Actori profesioniști și amatori din Timișoara urcă luna aceasta pe scena Festivalului de Teatru de la Ravenna pentru a prezenta Purgatoriul lui Dante.

 

Aproximativ 30 de actori profesioniști și amatori din Timișoara, echipă formată în cadrul proiectului inițiat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, se află, în aceste zile, la Ravenna. Acolo, se alătură Teatrului delle Albe pentru a prezenta împreună Purgatoriul, pe scena Festivalului de Teatru, între 9 și 15 iulie.

„Unul dintre rolurile esențiale ale proiectului Timișoara 2021 este de a lăsa o moștenire culturală orașului. Dincolo de evenimentele la care publicul va participa punctual, Timișoara 2021 crează cadrul prin care oamenii obișnuiți participă, sunt angrenați, devin parte activă în viața culturală a orașului. Cei implicați în acest proiect vor avea capacitatea de a susține în 2021 Divina Comedie, un spectacol de mari dimensiuni, aici la Timișoara. Acesta este esența proiectului Dante 21”, spune Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

În 2021 se vor împlini 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii universale. Tot atunci, în anul Capitalei Culturale Europene, la Timișoara, anunţă reprezentanţii Asociației Timișoara 2021, va fi pusă în scenă Divina Comedie, împărțită în trei scene, Infernul, Purgatoriul și Paradisul, o adevărată provocare pentru orice trupă de teatru de atunci și până în ziua de astăzi.

Reprezentanţii Asociației Timișoara 2021 afirmă că, începând cu 2018, s-au organizat întâlniri de lucru cu publicul interesat, nu doar actori profesioniști, ci cu pasionați ai teatrului, dornici să urce pe scenă și să învețe de la profesioniști: „Anul trecut, cu sprijinul coordonatorilor italieni, Marco Martinelli și Ermanna Montanari, directorii artistici ai Teatro delle Albe din Italia, au montat prima scenă: Infernul, iar acest an este dedicat Purgatoriului. În 2020, ei vor repeta pentru Paradisul, ca în anul Capitalei Culturale Europene, 2021, să realizeze un spectacol de mari dimensiuni cu implicarea directă a timișorenilor.”

Print Friendly, PDF & Email