Un coregraf din scena berlineză semnează un spectacol în premieră la Timișoara

Simuliert repetitii Foto TGSTSimuliert, un spectacol de dans contemporan, este o coproducție a Centrului Național al Dansului București  și a Teatrului German de Stat Timișoara.

Echipa artistică – constituită în urma unui apel deschis pentru realizarea unei producții coregrafice – este formată din coregraful Sergiu Matiș, dramaturgul Mila Pavićević, compozitorul Vlaicu Golcea și scenografa Cristina Milea, anunţă, într-un comunicat TGST. Distribuția îi reunește pe performerii Idris Clate, Georgeta Corca, Richard Hladik, Ioana Iacob, Horia Săvescu, Judith State/ Andreea Belu.

Spectacolul Simuliert formulează întrebări cu privire la posibilele chipuri ale viitorului în era capitalismului. Scenariul post-apocaliptic îi permite autorului și coregrafului Sergiu Matiș să simuleze posibile răspunsuri la aceste întrebări, prin erorile dinăuntrul coregrafiei, al textului şi al teatrului. „Această simulare este inspirată din operele unor scriitori și teoreticieni din sfera materialismului și a teoriei orientate spre obiect, precum Graham Harman, Steven Shaviro, Nick Land și Alain Badiou. Întrebările fundamentale pe care autorul le pune sunt cele despre dans. Pentru Sergiu Matiș teatrul și dansul sunt spații ale plăcerii și desfătării, dar și spații care sunt golite de semnificație în prezent. Aceşti performeri ai post-apocalipsei navighează prin abundenţa limbajelor. Această suprasaturare produce fragmente ale posibilelor continuări”, spune Andreea Andrei, referent de presă al TGST.

Sergiu Matiș s-a născut la Cluj-Napoca, iar din 2008 trăieşte la Berlin, unde a colaborat printre alţii cu Colette Sadler-Stammer Productions, Yossi Berg, Oded Graf, Philip Bergmann, Daniel Kok şi Jee-ae Lim. A apărut în mai multe spectacole cu Sasha Waltz & Guests. Coregrafiile sale (Human Nature, Landing, ThreeDoors. Search, Crossover Dreams, 89. Grenzenlos, Ploaie de vară, Ending-dong, Keep it real, Explicit Content) au devenit cunoscute pe plan internaţional în cadrul participării la proiectele Radialsystem/Berlin, Kinitiras Studio din Atena, Festivalul de Dans eXplore, de la Bucureşti, la cele ale Centrului Național al Dansului Bucureşti, la Hebbel am Ufer Berlin sau ImPulsTanz Viena.

Mila Pavićević s-a născut la Dubrovnik, în Croaţia. În calitate de dramaturg de producție și scriitor a lucrat atât în teatre publice, cât și ca liber-profesionistă. Principalele sale interese se concentrează pe dramaturgia dansului şi pe materialism. A colaborat cu artişti precum Irma Omerzo, Zrinka Uzbinec, SIMKA sau Goran Sergej Pristas.

Simuliert va avea premiera duminică, 4 octombrie, de la ora 19,30, la Teatrul German de Stat Timișoara, iar sâmbătă, 31 octombrie, și duminică, 1 noiembrie, de la ora 19,30, va fi jucat la Centrul Național al Dansului din București.

Biletele pentru spectacolele de la Timișoara pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German, de marţi până vineri, între orele 10 – 15 şi 17 – 19, iar sâmbăta, de la ora 10 la ora 15, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor, sau pot fi achiziţionate online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email