Roz pentru Timişoara. Roz pentru toată ţara

Campanie OncohelpCancerul de sân este o boală care, depistată precoce, poate fi vindecată, Acest mesaj optimist este elementul central al unei campanii derulate de Asociaţia OncoHelp Timişoara. Care anunţă că va fi prezentă alături de timişoreni, pe toată perioada Sărbătorilor de iarnă, prin intermediul unei imense funde roz amplasate în centrul oraşului, în cadrul unei campanii de informare cu caracter itinerant.

 

Fundiţa roz va decora, o lună, centrul Timişoarei

După achiziţionarea recentă a unui mamograf performant, Asociaţia OncoHelp anunţă că va continua campania de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la cancerul de sân, urmând să implementeze un program de screening pentru această afecţiune. În acest sens, îşi propune să fie prezentă alături de timişoreni pe toată perioada Sărbătorilor de iarnă, derulând o campanie de informare şi conştientizare cu privire la avantajele depistării precoce a cancerului de sân.

În iarna anului trecut, tot în cadrul campaniei Help25, Asociaţia OncoHelp a instalat în Piaţa Operei un imens brad de Crăciun împodobit cu fundiţe roz – simbol al luptei împotriva cancerului la sân şi al conştientizării nevoii de efectuare a unor controale medicale care să permită depistarea la timp a teribilei boli.

Anul acesta, Asociaţia OncoHelp şi-a propus să aducă în prim-plan tot un simbol al luptei împotriva acestui diagnostic şi al speranţei că depistarea precoce a bolii poate conduce la vindecarea ei. „Pentru că lumina vine din interior şi pentru că ea ne uneşte şi scoate la iveală tot ceea ce este mai bun în noi toţi, echipa campaniei Help25, alături de partenerii săi, a decis ca, şi în acest an, să aducă în prim plan un simbol al Speranţei şi al Renaşterii. Dacă anul trecut Bradul Help25 a ocupat un loc de cinste în centrul oraşului, fiind admirat de mulţi timişoreni şi atrăgând numeroase grupuri de colindători, în acest an vom oferi timişorenilor un alt simbol, care, sperăm noi, va atrage şi mai mult atenţia asupra cauzei Campaniei Help25. Este vorba despre o uriaşă fundă roz, realizată cu sprijinul companiei Hella România, care va fi amplasată în centrul oraşului şi care va străluci până în luna ianuarie, atrăgând atenţia comunităţii cu privire la riscurile cancerului la sân şi la importanţa diagnosticării precoce a acestei boli”, spun reprezentanţii Asociaţiei OncoHelp.

Imensa fundă roz, care va fi amplasată pe strada Alba Iulia, va fi luminată, pe toată perioada Sărbătorilor de iarnă, începând din seara de 10 decembrie. Similar anilor trecuţi, în zona din proximitatea simbolului care este exponent al mesajului campaniei Help25 vor avea loc, pe toată durata indicată, evenimente de informare şi conştientizare a publicului.

Caravana sănătăţii şi a prevenţiei – punct de plecare Timişoara

Simbolul campaniei va rămâne prezent în centrul Timişoarei până la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor, urmând ca, ulterior, pe parcursul anului 2015, să fie amplasat, rând pe rând, în zone centrale din mai multe oraşe din România”, mai transmit reprezentanţii Asociaţiei OncoHelp. Caravana sănătăţii şi a prevenţiei va cuprinde, în cursul anului 2015, mai multe oraşe: Oradea, Arad, Lugoj, Craiova, Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Pentru noi este un moment deosebit. Practic, prin acest demers, campania Help25 trece de la nivelul regional, la care ne-am limitat timp de un an, la unul naţional, gândul nostru fiind acela că fiecare femeie este importantă şi că sănătatea este un dar nepreţuit”, declară Mihaela Ciotea, director de Dezvoltare al Asociaţiei OncoHelp şi coordonator al Campaniei Help25.

Un prim obiectiv al campaniei Help25, îndeplinit: achiziţionarea unui mamograf performant

Mamograf Oncohelp TimisoaraCampania Help25 a demarat în 1 octombrie 2013 şi este un demers destinat să conştientizeze şi să informeze publicul larg cu privire la cancerul la sân. Principalele obiective stabilite, încă de la debutul ei, sunt implementarea unui program de screening cu privire la această boală, şi strângerea de fonduri necesare achiziţionării unui mamograf pentru Asociaţia OncoHelp.

Recent, acest al doilea obiectiv a fost îndeplinit, reprezentanţii Asociaţiei OncoHelp anunţând că au reuşit să achiziţioneze un mamograf performant, a cărui primă tranşă, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, a fost achitată, cu fonduri obţinute din donaţii şi din sponsorizări. Restul de bani, însumând alţi 100.000 de euro, urmează să fie achitaţi pe parcursul anului viitor, în rate.

Noul mamograf a fost deja amplasat într-un spaţiu special amenajat al Asociaţiei OncoHelp, urmând ca medicii specialişti din cadrul centrului medical să înceapă să realizeze, începând de anul viitor, primele investigaţii de specialitate. Tot de atunci vom demara şi programul de depistare precoce a cancerului la sân, care presupune, printre altele, oferirea a 5.000 de mamografii gratuite pentru femeile cu venituri reduse din Regiunea de Vest şi sesiuni de consiliere şi educaţie medicală pentru femeile din companiile partenere şi din zonele rurale”, au informat, la finalul lunii noiembrie, reprezentanţii Asociaţiei OncoHelp.

Depistarea tardivă a cancerului de sân, un pericol major

Poster Roz pentru TimisoaraCancerul de sân este o afecţiune foarte des întâlnită, repre­zentând una dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul femeilor.

Potrivit unor statistici oficiale, în întreaga lume aproximativ 12% dintre femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, ceea ce înseamnă că una din opt femei se confruntă cu încercările dure la care le supune un astfel de diagnostic.

Din  nefericire, statis­ticile arată îngrijorător în ceea ce priveşte incidenţa îmbolnăvirilor în ultimii 20 de ani: se înregistrează în medie 109,8 cazuri /100.000 de femei /an, în U.E., şi 50,56 cazuri / 100.000 de femei / an în România, potrivit unor statistici datând din 2006.

Rata mortalităţii cauzate de această boală este, de asemenea, îngrijorătoare: aproximativ o treime dintre pacientele afectate mor. Rata de mortalitate în UE, la nivelul statisticilor din 2006, era de de 38,4 / 100.000 de femei. În România, rata deceselor era de 28,25 / 100.000 de femei.

Referitor la segmentul de vârstă cel mai afectat, incidenţa maximă se înregistrează în intervalul 45 – 65 de ani, dar boala nu ocoleşte nicio categorie de vârstă. Diagnosticarea bolii în sta­dii incipiente se dovedeşte salvatoare pentru viaţa multora dintre paciente.

Din nefericire, însă, la acest ca­pi­tol, România, pe fondul lipsei de informare şi a absenţei unei educa­ţii medicale elementare, mai cu sea­mă în mediile sociale afectate de să­răcie, furnizează date statistice extrem de neliniştitoare. Dacă în ţările dezvoltate, în care programele de screening funcţionează, mai mult de 60% din totalul cazurilor sunt diagnosticate în faze incipiente (adică, în stadiile I şi II), în România mai bine de două treimi din cazurile de îmbolnăvire sunt  depista­te în stadiile III şi IV. Fapt care dimi­nuează mult din şansele de vinde­care ale pacientelor.

Medicii insistă, de aceea, asupra imperativului unor demersuri de edu­care şi conştientizare care să deter­mi­­ne femeile, mai ales pe cele din cate­goriile vulnerabile, să recurgă cu regu­laritate la autopalparea sânilor ca me­todă de identificare precoce a unor even­tua­le tumori ale sânului. Este necesară, de asemenea, avertizează medicii, efectuarea unei mamo­gra­fii o da­tă pe an, aşa cum se prac­tică în pro­gramele de screening din ţările dezvol­tate. În aceste condiţii, rata de supra­vie­ţuire, în caz de diag­nostic precoce, după cinci ani de la depista­rea bolii, poate ajunge la 96,8% pentru cazurile sur­prin­se în stadiu de debut, la 75,9% în cazul diagnosticării în stadii intermedia­re (II şi III) şi la 20,6% în cazul depistării cancerului de sân în stadiu metastazat.

Print Friendly, PDF & Email