Klaus Iohannis, la Timişoara: „Toți investitorii cer meseriași și noi avem o țară plină de licee teoretice”

klaus-iohannis-la-universitatea-de-vest-timisoara-2-foto-costi-dumaPreședintele Klaus Iohannis a susținut, azi, la Timişoara că există o „catastrofă de corelare” între ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ și piața forței de muncă.

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent, azi, la Timișoara, la dezbatereaTimişoara educată – dialog la început de an universitar. La eveniment, organizat de rectorii celor patru universităţi de stat din Timişoara – Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – a participat și ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prof. univ. dr. Mircea Dumitru.

Există nu o problemă, nu aș numi-o problemă, a sistemului educațional cu piața muncii, a sistemului universitar cu piața muncii, există o catastrofă națională, o necorelare profundă și gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că toți investitorii și români și străini cer forță de muncă cu calificare, meseriași și noi avem o țară plină de licee teoretice, dar nicio școală care îi pregătește pentru o meserie? Rezultatul a fost o tragedie națională”, a afirmat Iohannis la Timișoara, la deschiderea noului an universitar.

El a afirmat că actualul sistem de învățământ preuniversitar îi minte pe elevi și pe părinți că le dă o educație potrivită, motivând că acest sistem nu este adaptat nici pieței muncii, nici individului. Iohannis a susținut că învățământul preuniversitar trebuie reconstruit din temelii.

Toți ajung la Bac și cred că atunci totul este ok, dar nu este. Anul trecut o jumătate de generație a picat la Bac. Anul acesta a fost mai bine, doar o treime de generație a picat la Bac, or acest procent trebuie să fie infim. Nu știu cât ar fi optimal – 5%, 10% –, dar o jumătate de generație? Vă dați seama ce tragedie națională am creat aici? Sistemul preuniversitar este neadaptat, prost orientat, foarte prost construit și trebuie reconstruit din temelii. Trebuie să avem filiera teoretică ce îi pregătește pe cei dornici și capabili să ajungă la Bac să studieze și să meargă mai departe. Este însă la fel de evident că trebuie să dăm o șansă și tinerilor care nu mor de dragul cărții (…), dar care vor să învețe ceva”, a mai spus preşedintele. Subliniind că tinerii trebuie învățați că viața se construiește pe abilități, nu pe o diplomă.

Pe de altă parte, Klaus iohannis a declarat că trebuie crescută calitatea în mediul universitar: „Trebuie să avem curajul să spunem tinerilor că poate este bine ca atunci când își aleg ce vor să studieze lucrul acesta să fie corelat și cu ce se cere pe piața muncii și cu ce activități și aptitudini au și atunci lucrurile pot merge gradual mai bine. Deci nu avem o problemă, avem o catastrofă de corelare.” Adăugând că, „dacă nu reușim să avem un sistem educațional care pregătește tinerii pentru viață și pentru o Românie a viitorului, atunci nu am făcut nimic”.

Nici măcar nu reușim să atingem gradul de alfabetizare pe care l-am avut cu ani în urmă, este o tragedie națională. Despre asta nu vorbește nimeni că nu dă bine la politică, dar asta este. Nici măcar alfabetizarea nu reușim să o ducem la nivelul pe care l-am avut cu ani în urmă”, a sublinat șeful statului.

Print Friendly, PDF & Email