Filme dosite după Cortina de Fier, proiectate la cincinalul „Ceau, Cinema!”

A cincea ediţie a festivalului Ceau, Cinema! se va desfășura în perioada 19-22 iulie în Timişoara şi Gottlob, comuna cu primul cinematograf renovat în mediul rural din România, oferind proiecții, ateliere și evenimente în aer liber, în cinematografe și în spații alternative. Şi multă lubeniţă.

 

Tendințele generale de revenire la autoritarism și la Partidul-stat transformă ediția a cincea a festivalului în “cincinal”, spun organizatorii. Prilej, explică ei. pentru a redescoperi mari filme dosite după Cortina de Fier, precum și documentare despre sfârșitul comunismului: „Deceniile care ne despart de această molimă ne îngăduie o privire așezată, ludică a trecutului, în speranța vindecării de traume istorice. În 2018, omagiul este adus spectatorului iubit.”

Festivalul are, anul acesta, o secţiune necompetiţională cu mult-așteptatele premiere de la Grădina de Vară, o Retrospectivă Andrei Ujică, un focus Florin Iepan și un omagiu adus regretatului documentarist Răzvan Georgescu.

Secțiunea competiţională este dedicată cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului. Cele șase filme selectate de criticul Ionuț Mareș concurează pentru trei trofee: Marele Premiu Ceau, Cinema „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1500 de euro, Premiul Vitas pentru Film Independent sau de Debut de 1000 de euro, Premiul Publicului de 500 de euro. Spectatorii care vor vota cel mai bun film din competiție se înscriu automat în tombola pentru o bicicletă „Dictator”, oferită de Pegas.

Programul integral din acest an este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului.

Misiunea noastră: să promovăm filmul românesc și european şi să dovedim că poate fi la fel de atractiv ca și producțiile Hollywood-iene, dar mai apropiat sufletului nostru. Și că lubenița e mai gustoasă ca popcornul”, transmit organizatorii festivalului.

Festivalul va avea loc în Timişoara, la Sala 2 a Teatrului Național, în Sala mare a Teatrului Maghiar, în spațiile de la Casa Artelor, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul şi la Centrul Cultural Ambasada, dar şi în Gottlob.

Accesul în cadrul festivalului se va face pe bază de abonamente (45 de lei) și bilete (10 lei/proiecție). Abonamentele pre-sale pot fi achiziționate de la Cărturești Mercy.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Consiliului Judeţean Timiş, fiind realizat de voluntari, cu susţinerea mai multor companii private şi a unor instituţii: Institutul Francez din Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara, Teatrul Naţional din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Filarmonica Banatul, Teatrul Auăleu, Documentor, Institutul Polonez din Bucureşti, Primăria Gottlob.

Print Friendly, PDF & Email