Filme subversive şi un focus Florin Iepan, la Festivalul Ceau, Cinema!

Un documentar rus curajos, două filme subversive celebre şi un focus dedicat regizorului timişorean Florin Iepan vor putea fi văzute la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!.

 

Prezentat într-o proiecţie specială, Convictions (Comisia de recrutare, 2016) este un documentar curajos despre câţiva tineri din Rusia care încearcă să se opună înrolării forţate în armată, gest care nu poate rămâne nesancţionat într-o ţară tot mai militarizată. Regizorul filmului, Tatiana Chistova, va fi prezentă la Timişoara, la Festivalul Ceau, Cinema!, pentru a discuta cu publicul, anunţă Nicoleta Ciocov, organizator al festivalului.

Spectatorii vor putea, de asemenea, să revadă două dintre filmele subversive cult apărute în timpul comunismului în Europa de Est. La exact 50 de ani de la realizarea filmărilor, în vara lui 1968, Reconstituirea, de Lucian Pintilie, ales de critici cel mai bun film românesc din toate timpurile, va avea o proiecţie aniversară. Unul dintre cele mai faimoase şi radicale filme din fosta Iugoslavie va putea fi, de asemenea, văzut la Ceau, Cinema!. Este vorba despre W.R. – Misterele organismului, din 1971, al iconoclastului regizor Dušan Makavejev, care  a rămas cunoscut publicului ca un film-şoc, o operă cinematografică neconvenţională şi îndrăzneaţă.

Ceau, Cinema! îi dedică un focus regizorului timişorean de filme documentare Florin Iepan, membru al juriului competiţiei din acest an. Vor putea fi revăzute şi discutate două dintre cele mai ambiţioase filme ale sale, Născuţi la comandă – Decreţeii, din 2005, şi Odessa, din 2013, precum şi un scurtmetraj documentar de studenţie, Zece minute cu clasa muncitoare, realizat în 1994 şi proiectat cu sprijinul UNATC.

De o proiecţie specială va avea parte şi filmul sârbesc Afterparty,  din 2017, de Luka Bursac, care vorbeşte despre viaţa de noapte din Belgrad, din perspectiva unui tânăr barman dintr-un club. Afterparty a fost filmat parţial chiar la Timişoara, iar la eveniment vor fi prezenţi regizorul Luka Bursac, actorul sârb Nikola Šurbanović şi actorii timişoreni Laurenţiu Pleşa şi Marko Adžić.

Tânărul regizor arădean Mihai Sălăjan va prezenta în premieră la Ceau, Cinema!, în cadrul secţiunii Filme bănăţene, lungmetrajul Bodrog, realizat anul acesta, un mockumentary despre viaţa şi miturile dintr-un sat aproape dispărut.

Ca în fiecare an, şi copiii se vor putea bucura de filme, mai anunţă organizatorii. Pentru ei va fi proiectată celebra fantezie muzicală Mama, din 1976, de Elisabeta Bostan, precum şi un film românesc pentru copii foarte nou, Străjerii, realizat anul acesta, care va fi proiectat în prezenţa regizorului său, Liviu Mărghidan.

Abonamentele pre-sale pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului pot fi deja achiziţionate de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Ceau, Cinema!, un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală, va avea loc între 19 şi 22 iulie, la Timişoara şi Gottlob. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Consiliului Județean Timiș. Evenimentul este realizat de voluntari, cu susținerea Institutului Francez din Timișoara, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timișoara, Teatrului Național „Mihai Eminescu”, din Timișoara, Direcției Județene de Cultură Timiș, Filarmonicii Banatul, Teatrului Auăleu, Documentor, Institutului Polonez din București şi al unor companii private.

 

Citeşte şi: Celebrul regizor Andrei Ujică, omagiat la Timişoara, la un festival de film

Print Friendly, PDF & Email