O nouă ediţie a celui mai important festival al teatrului românesc contemporan, la Timişoara

Foto: TNT

Teatrul Național din Timișoara lansează cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești (FEST – FDR), cel mai important festival dedicat spectacolului pe text de teatru românesc și dramaturgiei românești contemporane. Festivalul va avea loc în perioada 28 august – 5 septembrie.

 

Anul acesta se împlinesc zece ani de când Teatrul Național din Timişoara a reconfigurat Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, ca voce a identității dramaturgiei românești în  dimensiunea sa europeană. În această structură, spun organizatorii, FEST-FDR a adus în prim-plan o cercetare aplicată a dramaturgiei naționale, în relevanța sa culturală și socială (prin modulul FDR), dar și o platformă care pune arta românească de teatru în dialog cu noile forme de artă teatrală dezvoltate pe plan internațional (prin modulul FEST).

FEST-FDR 2021 coagulează experiența perioadei ultimului an într-un singur cuvânt: Seminţe. „În contextul pandemic, social și moral al zilei de astăzi, este esențial să creștem și să protejăm dimensiunea culturală și spirituală a prezentului care conține semințele viitorului în fiecare dintre acțiunile noastre”, spun reprezentanţii TNT.

FEST-FDR își invită publicul să participe alături de Teatrul Național la investiția  în dezvoltarea unei dramaturgii românești contemporane consistente, ca identitate distinctă și armonică în spațiul cultural european: „Aceasta este oferta și va reprezenta parte din patrimoniul pe care Teatrul Național îl edifică pentru societate, acestea sunt semințele pe care le sădește în 2021, în perspectiva profilului social pe care îl propune proiectul de țară Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. Deși comunitatea continuă să trăiască într-o realitate dificilă, într-o stare de nesiguranță prelungită peste orice așteptări, Teatrul Național din Timișoara și FEST-FDR sunt un spațiu deschis, un spațiu al întâlnirii Oamenilor cu bucuria, cu speranța, cu frumusețea, cu spiritul în formele sale cele mai înalte.Cele nouă zile de spectacol vor reprezenta, astfel, tot atâtea ocazii de a celebra dialogul prin spectacolul de teatru și vor aduce împreună oameni, idei și concepte prin evenimentele conexe ale Festivalului.”

Administrația locală își asumă și anul acesta susținerea acestui eveniment de anvergură națională și internațională. Astfel, Teatrul Național organizează FEST-FDR 2021 cu sprijinul major al Primăriei Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului; de asemenea, o fracțiune a FEST-FDR 2021 reprezintă o acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Spectacolele FEST-FDR2021 vor avea loc după următorul program:

Sâmbătă, 28 august, ora 18, în Sala Mare a TNT:  spectacolul Chiritza în concert, după V. Alecsandri și M. Millo, un spectacol concert de Ada Milea şi Teatrul Național Cluj-Napoca, va deschide festivalul.

Sâmbătă, 28 august, ora 20, în Sala 2: Toată liniștea din lume, de Mihaela Michailov, în regia artistică Radu Apostol, un spectacol al Asociației ADO &Centrului de Teatru Educaţional Replika.

Duminică, 29 august, ora 19, în Sala Mare: MaMe, creație colectivă în regia artistică Cristian Ban, de la Teatrul „Fanni Tardini”, Galați.

Duminică, 29 august, ora 21, în Sala 2: Pattern , un spectacol de Daniel Chirilă, un spectacol al Teatrului Tineretului, Piatra Neamț.

Luni, 30 august, ora 18, în Studio Uţu: Ură și pisoi, de Andrei Ursu, în regia artistică a lui Victor Dragoş, de un spectacol al Teatrului Basca, Timișoara.

Luni, 30 august, ora 19, în Sala Mare: Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev, în regia artistică a Mihaelei Lichiardopol, un spectacol alTeatrului Național Timișoara.

Luni, 30 august, ora 21, în Sala 2: Lecția, de Eugène Ionesco, în regia artistică a lui Felix Alexa, un spectacol al Teatrului „Nottara”, Bucureșt.

Marți, 31 august, ora 18, la Studio Uţu: O noapte furtunoasă, după I.L. Caragiale, un spectacol de debut al studenţilor de la Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest Timișoara , în parteneriat cu Teatrul Național Timișoara.

Marți, 31 august, ora 19, în Sala 2: Julieta fără Romeo, de Bogdan Theodor Olteanu și Alex Mircioi, în regia artistică a lui Bogdan Theodor Olteanu, un spectacol al Teatrului „Odeon” București.

Miercuri, 1 septembrie, ora 19, în Sala Mare: Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, după Herta Műller, un spectacol de Simona Măicănescu, de la Fundația Doina Levintza.

Miercuri, 1 septembrie, ora 21, în Sala 2: Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese, textul și regia artistică Radu Iacoban, de la Teatrul Național Timișoara.

Joi, 2 septembrie, ora 19, la Sala Mare: Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, de Cosmin Stănilă, în regia artistică a lui Andrei Măjeri, de la Reactorul de Creație și Experiment, Cluj-Napoca.

Joi, 2 septembrie, ora 21, în Sala 2: Povestea personajelor mele pierdute, textul și regia artistică Iris Spiridon, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români, București.

Vineri, 3 septembrie, ora 19, în Sala Mare: Despre iubire sau așa ceva…, de Cosmin Pană, în regia artistică a lui Vlad Trifaș, un spectacol al Teatrului „George Ciprian”, Buzău.

Vineri, 3 septembrie, ora 21, în Sala 2: Trilogia minelor. Episodul 1. Flori, de Csaba Székely, în regia artistică a lui Horia Suru, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români, București.

Sâmbătă, 4 septembrie, ora 19, în Sala Mare: Rosto, după I.L. Caragiale, în regia artistică a lui Alexandru Dabija, un spectacol al Teatrului Act, București.

Sâmbătă, 4 septembrie, ora 21, în Sala 2: Trilogia minelor. Episodul 2. Beznă, de Csaba Székely, în regia artistică a lui Horia Suru, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români, București.

Duminică, 5 septembrie, ora 19, în Sala Mare: 2+2=5, adaptare de Radu Iacoban după Crimă și pedeapsă, de F.M Dostoievski, în regia artistică a lui Radu Iacoban, un spectacol jucat de Teatrul Mic, București.

Duminică, 5 septembrie, ora 21, în Sala 2: Trilogia minelor. Episodul 3. Apă, de Csaba Székely, în regia artistică a lui Horia Suru, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români, București, care va închide FEST-FDR.

Biletele au fost puse în vânzare on-line, pe www.tntimisoara.com și pe Eventim, precum și la Agenția de bilete „Mărășești”, la str. Mărășești nr. 2, de marți până duminică, între orele 11-19. Numărul de locuri în sălile de spectacol este însă limitat în funcție de normele de distanțare în vigoare.

 

Print Friendly, PDF & Email