Începutul toamnei vine, la Timişoara, cu o nouă ediţie a Central European Film Festival

Cea de-a cincea ediție Central European Film Festival Timișoara, care va avea loc la începutul lunii septembrie, la Timişoara, se deschide cu cineconcert: fimul Manasse, pe muzica Mădălinei Pavăl & band.

 

 „În aceste momente, în care realitatea cotidiană e supraîncărcată de schimbări, suntem apostolii unei noi realități, una a ficțiunii prin film. Tema din acest an – «Noua realitate» – este o temă care este deschisă jocului imaginației cu realitatea. Imposibilul imposibil vs. imposibilul posibil. Marea resetare despre care se tot vorbește va deveni pentru cinci zile Marea deconectare. O provocare pentru fiecare dintre voi care nu este legată nici de transformarea digitală și nici de schimbări de valori. Nu ne propunem să devenim vulnerabili, ci să descoperim ideea de fericire a fiecăruia dintre noi pe drumul dinspre noua realitate spre film. Vă provocăm să încercați emoțiile ecranului, să vă salvați de la o viață monocromă prin intermediul filmului, de-a lungul a cinci zile de festival în care episoadele imaginare vor fi presărate de treziri la ceea ce trăim, prin intermediul proiecțiilor de filme documentare în cadrul unei secțiuni nou introduse pentru acest an, cea de documentare”, transmit organizatorii evenimentului.

După o pauză de un an pentru secțiunea competițională, ediția cu numărul cinci revine la formula originală cu următoarele categorii: Competiție (care include filme din ultimii doi ani, central-europene, sud-est europene sau coproducții, premiate la diverse festivaluri, reprezentative pentru țările din care provin), Panorama, Filme studențești, Filme documentare, Filme pentru copii, plus un focus pe Norvegia.

Central European Film Festival Timișoara se va deschide miercuri, 1 septembrie, de la ora 21, cu un cineconcert în Piața Unirii, filmul românesc Manasse, din 1925, în regia lui Jean Mihail, pe muzica Mădălinei Pavel. Eroina filmului este Lelia Cohanovici, o tânără evreică din Capitală, care se îndrăgostește de creștinul Matei Frunză, dar părinții acesteia, Nissim și Esther, doresc să o mărite cu Emil Horn, evreu şi el. Ce anume se întâmplă în ziua nunții și cum muzica lumii surprinde sonor acțiunea filmului, publicul va descoperi în 1 septembrie. Mădălina Pavăl însoțește filmul alături de 12 muzicieni: Alexei Turcan – acordeon și chitară, Raluca Stratulat – vioară, Ioana Turcu – flaut, Cristian Chirodea – tobe, Lucian Naste – chitară, Alex Corlan – bass, Diana Ciudin – vioară, Sarah Andreescu – vioară, Larisa Retegan – violă, Mihail Grigore – violoncel, Iacob Artin Panighiant – contrabas și Alice Hristodor – harpă.

Mădălina Pavăl. Foto: CEFFTM

Și în acest an proiecțiile vor fi completate de evenimente conexe: lansări de carte și workshop-uri despre film pentru adolescenți, realizate în colaborare cu Asociația Contrasens.

Astfel, tinerii pasionați de lumea filmului pot alege între ateliere despre ecranizări după benzi desenate cu Bogdan Movileanu, atelier despre casting, cu Viorica Capdefier, sau atelier despre secvențe memorabile din filme românești cu Bogdan Movileanu și Marian Sorin Rădulescu.

Festivalul Central European Film va avea loc în perioada 1-5 septembrie, se va desfăşura în mai multe spații din Timișoara: Aula Magna a Universității de Vest, Garnizoană, Grădina de Vară, Piaţa Unirii, Faber. Programul complet va fi anunţat în curând de organizatori. Intrarea la toate evenimentele din festival este liberă.

Central European Film Festival Timișoara este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email