FEST-FDR participă la construirea Timișoarei ca inimă a teatrului românesc

Bilanţul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești include 24 de spectacole de teatru, dedans, de balet contemporan și de muzică, organizate în săli de teatru sau în spații urbane transformate în scene de spectacol.

 

În cele nouă zile de spectacol ale Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești 2018, Teatrul Național din Timișoara a împărtășit idei, emoții, întrebări, experiențe cu publicul.

Tema acestei ediții a FEST-FDR a provocat atât artiștii, cât și spectatorii. Involuție – Revoluție – Evoluție, ca motor  dialectic ce caracterizează orice parcurs social, cultural și de gândire este un concept în egală măsură generos pentru creatori și acut în societatea și în istoria noastră de zi cu zi. Involuție – Revoluție – Evoluție, concepte care marchează felul în care societatea și, implicit, teatrul modelează realitatea și construiesc viitorulau făcut ca festivalul să-și transcendă valențele pur culturale și estetice și să devină un eveniment cu reale implicații etice, sociale și civice.

Secțiunea FDR, în selecția teatrologului Oana Borș, a reunit zece spectacole pe texte de autori români contemporani – Mihaela Michailov, Luminița Țâcu, Alexandru Popa, Csaba Székely, Bogdan Theodor Olteanu, Ada Lupu, George Ștefan, Daniel Chirilă – care au pus în lumină generația 2000 de dramaturgi, dar și apariția unui nou val de autori dramatici de calitate.

Secțiunea FEST a adus la Timișoara o serie de 14 spectacole de teatru, de teatru-dans, de balet contemporan și de muzică, construind o panoramă a teatrului și a artelor spectacolului la nivel european: regizorii Milo Rau și Luk Perceval, Teatrul Schaubühne, din Berlin, Thalia, din Hamburg, sau cel din Gent, Belgia, coregrafi care și-au pus amprenta asupra dansului contemporan european – Pál Frenak, Gigi Căciuleanu sau Brahim Bouchelagem, nume majore ale teatrului românesc – Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Maia Morgenstern –, forme inedite ale spectacolului de stradă: teatru acrobatic cu compania eVenti verticali, teatru cu păpuși în mărime naturală cu Lightwave Theatre Company, dar și cea mai recentă producție a Teatrului Masca. Nu în ultimul rând, concertul Subcarpați a electrizat spectatorii reuniți în jurul Sălii 2 a Teatrului Național.

FEST-FDR a însumat 24 de spectacole, în cele trei săli ale teatrului, dar și în Piața Victoriei sau în Parcul Civic, spații urbane transformate, pentru câteva clipe, în scene de spectacol. Acestora li se adaugă patru lansări de carte și două mese rotunde.

„Teatrul Național din Timișoara, împreună cu cei aproximativ 10.000 de spectatori care i-au umplut sălile și spațiile în aer liber, a demonstrat felul în care, prin tot ceea ce face, participă la construirea Timișoarei ca inimă a teatrului românesc și ca oraș reprezentativ pentru  cultura europeană”, transmit reprezentanţii TNT.

FEST-FDR2018 a fost organizat, între 5 și 13 mai, de Teatrul Național din Timișoara cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Timișoara și a beneficiat de suportul UNITER.

Print Friendly, PDF & Email