Mari regizori şi actori români, la prima ediţie din Timişoara a Festivalului Serile Filmului Românesc

Foto: Iulius Town Timişoara

Timişorenii sunt invitaţi, în acest final de săptămână, în parcul din ansamblul mixt Iulius Town, la seri cu cinema în aer liber.

 

Ediţia inaugurală din Timişoara a evenimentului Serile Filmului Românesc (SFR), organizat de zece ediţii la Iași, aduce nume importante din cinematografia românească în inima Timişoarei. Astfel, în perioada 13 – 15 septembrie, în fiecare seară vor fi proiecții de film în aer liber, în Iulius Gardens, prilej pentru cinefili de a se bucura de peliculele românești și de a-i întâlni pe o parte dintre protagoniști. Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul începe azi cu o conferință de presă susţinută de Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR, Vlad Ivanov, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, echipa festivalului și reprezentanții Iulius Town.

Festivalul continuă cu vernisajul expoziției Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești, care va avea loc tot azi, de la ora 14.30, în Iulius Gardens.

Balanța culturii în România este titlul dezbaterii care va începe la ora 17, în librăria Cărtureşti și se va desfășura cu intervențiile invitaților: Irina-Margareta Nistor, actorul Vlad Ivanov, Nicolae Pepene, Maria-Adriana Hausvater, managerul Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara, şi Simona Neumann, director executiv Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021.

Invitatul special al primei ediții de SFR la Timișoara este actorul Vlad Ivanov, care joacă în filmul La Gomera. Pelicula va fi proiectată în premieră naţională, în gala de deschidere a evenimentului, care va avea loc azi, de la ora 21, în Iulius Gardens. La gala vor fi prezenţi şi actriţele Rodica Lazăr şi Julieta Szönyi, regizorul Corneliu Porumboiu şi Irina-Margareta Nistor.

Sâmbătă, 14 septembrie de la ora 19.30, va avea loc proiecţia Păpușa de sunete: France Gall, un spectacol lectură cu muzică live și proiecții multimedia. În cadrul acestuia, îi vom vedea pe:actrița Laura Vasiliu  care o interpretează pe France Gall, Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor/ Prezentatoarea TV, Maria Petrescu – oboi, Radu Rădescu – scenariu, concept, visuals. În 1965, France Gall câștiga concursul Eurovision cu prima piesă pop din istoria competiției, Poupée de cire, poupée de son, scrisă de Serge Gainsbourg, pentru a cărei melodie compozitorul s-a inspirat din tema părții a patra a Sonatei pentru pian op. 2 nr. 1 de Beethoven.

De la ora 21.30, publicul din parc va urmări proiecția filmului Maria, inima României, în regia lui Trevor Poots, prezentat de Irina-Margareta Nistor şi avându-l ca invitat pe producătorul Dan Drăghicescu.

Duminică,15 septembrie, de la ora 20, Festivalul SFR se încheie cu spectacolul Declaraţie de drag… de film, alături de Adrian Păduraru. O oră mai târziu, timişorenii sunt invitaţi să vizioneze Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea, prezentat de Irina-Margareta Nistor.

Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS. Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.

Print Friendly, PDF & Email