Medici timişoreni, voluntari în Caravana medicală „Împreună pentru viață”, ajunsă acum în Hunedoara

Sursă foto. Asociaţia ATI Timişoara

În 21 august, în premieră națională, Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” Timișoara, condusă medicul Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara, organizează la Costești, o localitate aparţinătoare de comuna Orăștioara de Sus, judeţul Hunedoara, un proiect de voluntariat complex, care implică o parte medicală-educațională și una culturală.

 

Proiectul de evaluare a stării de sănătate a populației, organizat sub logo-ul „Împreună pentru viață”, a fost iniţiat de Asociația pentru Anestezie şi Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu”, din Timișoara, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara. Acest proiect este susținut de voluntari, personal medical calificat, inclusiv cadre didactice de la UMF Timișoara și include în echipele sale și personal medical din zonele în care se organizează caravanele, contribuind astfel la dezvoltarea unei culturi a voluntariatului în rândul comunității medicale.

Proiectul se adresează în special comunităților cu acces redus la servicii de sănătate şi asigură servicii complexe de specialitate, prin acestea numărându-se: evaluarea tensiunii arteriale, măsuratori antropometrice, indicatori hemidinamici, EKG, ecografie cardiacă, abdominală, ginecologică, teste de laborator pentru determinarea glicemiei, hemoglobinei glicozilate, hemogramei, biochimiei etc., spirometrie și examen respirator, examen oftalmologic şi examen dermatologic/dermatoscopie.

 

 

Pe lângă componenta medicală, caravanele „Împreună pentru viaţă” includ și o importantă dimensiune educațională, asigurând module de educație sanitară (cursuri de resuscitare și prim-ajutor, educație sanitară pentru depistarea precoce a leziunilor mamare la femei etc.).

Proiectul include mai multe acțiuni, şi anume:

Evaluarea stării de sănătate a populației din Munții Orăștiei: Specialiști din Centrul universitar Timișoara în colaborare cu colegi de la Spitalul Municipal Orăștie vor asigura: analize de laborator care vor fi efectuate gratuit de către Laboratoarele Bioclinica, controale de medicină internă/gastro-enterologie (inclusiv ecografie și fibroscan), de cardiologie – inclusiv EKG și ecografie, de pneumologie/boli respiratorii , inclusiv spirometrie, de neurologie, O.R.L., oftalmologie – consult de specialitate și măsurători optice, asigurându-se inclusiv ochelari pentru persoane în vârstă, de către compania Essilor România, de ginecologie (consult, ecografie și examen citologic pentru depistarea leziunilor de col uterin) şi screening pentru boli ale glandei tiroidiene, prin ecografie specializată.

Organizarea unui punct de vaccinare: În cadrul acestuia se va asigura, pentru cei care doresc, vaccinarea anti-covid cu vaccin Pfizer sau Johnson&Johnson. Vaccinarea se va desfășura în Caravana vaccinării, special amenajată și acreditată, oferită Asociației noastre de Compania Profi, cu ajutorul personalului medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Mini-cursuri de educație sanitară a populației: În cadrul acestora specialiştii vor învăţa populaţia interesată să acorde primul ajutor, tehnici de auto-controlare de către femei a sânilor pentru depistarea precoce a unor leziuni.

Caravana cinematografică „Rod – Zilele recoltei cinematografice”: un Proiect al Asociației DocuMentor, prin care se vor difuza, pe instalații moderne (ecran mare digital, instalație de sunet, etc.) o serie de filme documentare și artistice.

Activitățile medicale se vor desfășura zilnic, între orele 8.30-16.30. Persoanele care doresc să facă analize de laborator trebuie să se prezinte la Tabăra Costești în intervalul orar 8.15 – 9.15, pentru recoltare, fără să mănânce înainte, iar cele care vin la consultații sau/și vaccinare trebuie să aducă un act de identitate (buletin, carte de identitate) și documentele medicale pe care le are de la consulturi sau internări anterioare. Consulturile medicale nu sunt condiționate de vaccinare.

Medic Dorel Săndesc

„Un impact deosebit în mentalitate s-a manifestat plenar în cursul pandemiei de covid-19, când noi am inițiat «Maratonul vaccinării» de la Timișoara, la care au marșat cu entuziasm peste 700 de voluntari, medici, asistente medicale și studenți, ceea ce a permis vaccinarea într-un week-end a peste 8000 de oameni, acest succes determinând replicarea modelului «Maratonului» în numeroase centre din România. De altfel, în cadrul luptei împotriva covid-19, caravanele medicale au continuat, asigurând vaccinarea oamenilor din zone izolate sau comunități vulnerabile din Munții Orăștiei, Munții Apuseni, din Banatul montan, din cămine de bătrâni, din aziluri de nopate, din centre de recuperare neuro-psihiatrică”, spune prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Asociației pentru ATI Timișoara şi prorector pentzru Dezvoltare Academică al UMF Timișoara.

Proiectul caravanelor medicale „Împreună pentru viață” s-a dezvoltat remarcabil, fiind recunoscut și apreciat în mod deosebit, inclusiv prin acordarea diferitelor distincții și premii, iar recent prin câștigarea unui proiect cu fonduri norvegiene.

Print Friendly, PDF & Email