„Marmeladov”, jucat într-o livadă din Timiş

Kocsardi Levente, în „Marmeladov”. Foto: Anca Buzescu

A doua ediție a unicului festival de teatru din istoria satului Livezile îl aduce în livadă pe Dostoievski.

 

Cea de a doua ediție a Festivalului din Livadă va avea loc în livada din comuna Livezile, în 4 şi 5 septembrie. O comună frumoasă, la 58 de kilometri de Timişoara, care are rețea de apă și internet de mare viteză, dar în care nu există o bibliotecă publică sau o sală de cinema – spun organizatorii evenimentului –, dar în care există, în schimb, un muzeu-atelier de etnosculptură. „Îi poți număra pe degete pe localnicii care, în ultimii zece ani, au văzut un spectacol de teatru. Cei mai mulți dintre ei însă nu au fost niciodată la teatru: lor le este dedicat festivalul  companiei independente Arte-Factum”, mai spun organizatorii.

Mihai Donici. Foto: Arte Factum

Festivalul din Livadă este un eveniment teatral de regenerare rurală prin intermediul culturii independente. El este destinat unei comunități al cărei acces la fenomenul teatral profesionist este tangent la 0 și a cărei viață culturală este lipsită de constanță și de diversitate”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi.

Programul va cuprinde monodrama Marmeladov, un spectacol de Levente Kocsárdi, inspirat de romanul Crimă și pedeapsă, de F.M. Dostoievski (programat sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 20), urmat de o sesiune întrebări şi răspunsuri. Urmează apoi vernisajul unei expoziții la Muzeul-atelier de Etnosculptură MCDonici și un recital susținut de flautistul Vlad A. Colar, în cadrul expoziției (duminică, 5 septembrie, de la ora 13). Programul muzical va începe cu Flauros, lucrare scrisă de compozitorul Gabriel Mălănciou, inspirată de etnosculpturile artistului Mihai Donici și dedicată flautistului Vlad A. Colar.

Vlad Colar. Foto: Richard Wayne

Festivalul din Livadă este un proiect al Asociației Culturale Arte-Factum, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Accesul publicului la festival este gratuit, pe baza rezervărilor, în limita locurilor, cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare referitoare la contextul pandemic Sars- Cov2.

Înființată în 2008, Asociația Culturală Arte-Factum este o organizație de cultură comunitară, companie independentă ce desfășoară proiecte de teatru,pedagogie teatrală, laborator de instrospecție teatrală, arte vizuale, muzică contemporană, critică teatrală şi regenerare urbană şi rurală cu mijloace artistice.

 

 

Print Friendly, PDF & Email