Spectacol de teatru jucat cu gândul la Alexandra Măceşanu

Foto. Bujor Popa

Actori ai Teatrului Maghiar din Timişoara vor juca, duminică, în cadrul Nocturnaliilor din Curtea Franciscană, Erendira&bună-sa/remix #8 cu gândul la Alexandra Măceşanu și la toate erendirele lumii.

 

Duminică, 11 august, de la ora 20.30, în cadrul Nocturnaliilor din Curtea Franciscană, va fi jucat spectacolul Erendira&bună-sa/remix #8, o producție a Arte-Factum, în regia lui Kocsárdi Levente. Montarea propune o abordare dramatic premonitivă a unui subiect care răscolește în aceste zile societatea românească.

„Suntem artiști. nu suntem noi cei care profită de tragedii. Uneori, le jucăm. Uneori, le trăim intens, ca în zilele din urmă. Duminică seara vom juca Erendira&bună-sa/remix #8 cu gândul la Alexandra și la toate erendirele lumii, ce-au cunoscut oroarea și s-au eliberat sau au fost ucise de ea. Continuăm «Nocturnaliile în Curtea Franciscană» cu un spectacol care exorcizează oroarea. Erendira avea 14 ani”, spune protagoniștii spectacolului.

Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe sunt scrierile lui Gabriel Garcia Márquez care au inspirat spectacolul, sunt pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să analizeze linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate.

„Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm; dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri”, afimă Levente Kocsárdi.

Realizat de Asociația Culturală Arte-Factum și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, evenimentul Nocturnalii în Curtea Franciscană se desfășoară în perioada iulie-septembrie, în curtea instituției din strada Emanoil Ungureanu nr. 1, una dintre cele mai frumoase curți interioare ale Cetății. Evenimentul, a stagiune teatrală independentă open-air, este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara, parteneri  fiindTeatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email