Cel mai jucat spectacol al ultimilor ani deschide stagiunea 2018 a Naţionalului timişorean

Foto: Adrian Pîclişan

Teatrul Național din Timişoara începe stagiunea 2018-2019 cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani, M-am hotărât să devin prost, după Martin Page, spectacol care a depășit reprezentația cu numărul 100.

 

Primul spectacol al Teatrului Naţional din Timişoara din stagiunea 2018-2019, M-am hotărât să devin prost, va fi jucat marți, 11 septembrie, de la ora 19. Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 12 septembrie, și joi, 13 septembrie, la Studio „Uțu Strugari”.

Spectacolul, în lectura Antonellei Cornici, descrie, într-o suită de povești grave, cu haz, eforturile pe care trebuie să le facă un tânăr mult prea deștept pentru a „învăța” empatia.

Pe mâine, de Mihaela Iancu, un spectacol intrat de curând în repertoriul TNT, reprezintă un fascinant tur de forță al actriței Iuliana Crăescu, într-un one-woman show care poartă spectatorii într-un labirint al celor mai profunde, al celor mai intime emoții. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Duminică, 16 septembrie, la Sala Mare a TNT, de la ora 19, va fi jucată comedia Proștii sub clar de lună, de Teodor Mazilu, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia. Spectatorii vor avea ocazia să afle care mai este locul, rolul, puterea sentimentelor într-o lume ce pare condusă de orice altceva și, dincolo de homericul hohot de râs al inconfundabilei comedii a lui Teodor Mazilu vor putea să constate cât de „Gogu”, de „Ortansa”, de „Emilian” sau de „Clementina” sunt cei care  ocupă titlurile știrilor de azi.

Cel mai bun spectacol al anului, așa cum l-a declarat UNITER prin premiul decernat, Rambuku, de Jon Fosse, va reveni pe scena Sălii 2 cu prima reprezentație din această stagiune marți, 18 septembrie, de la ora 19. Rambuku este un spectacol despre felurile în care dragostea  supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși, la intersecția dintre cuvânt și tăcere, dintre mișcare și nemișcare, dintre spațiu și timp.

Steaua fără nume, de Mihail Sebastian, un spectacol în premieră, este programat joi, 20 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”. O poveste fermecătoare despre speranță și despre dragostea care-ar fi putut să fie este spusă. Acest spectacol continuă un demers început cu mai mulți ani în urmă, prin care TNT sprijină și promovează actorii debutanți, în repertoriul Naționalului aflându-se și în prezent spectacole realizate de-a lungul timpului cu tineri absolvenți, de exemplu Un Romeo și o Julieta – un scandal urban sau Dawn way.

Actrița Roberta Popa Ionescu îşi dă întâlnire cu publicul la Studio „Uțu Strugari”, vineri, 28 septembrie, în one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a încapsula biografia și emoțiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut.

Biletele se pot achiziționa la cele două agenții ale Teatrului, de pe str. Mărășești nr. 2  şi din Parcul Civic, sau online, pe www.tntimisoara.com. Agențiile de bilete sunt deschise între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni.

Finalul lunii septembrie marchează participarea TNT, la Sarajevo, la festivalul internațional de teatru MESS, cu o tradiție de peste 50 de ani. În acest context, directorul artistic al festivalului, regizorul italian Giorgio Ursini, a selecționat spectacolul Rambuku, programat în festival duminică, 30 septembrie.

Print Friendly, PDF & Email