„Doctor Faustus”, jucat, într-o nouă abordare, în Curtea Franciscană

 Foto: Cornel Putan

Nocturnaliile în Curtea Franciscană continuă cu o premieră, Doctor Faustuslive drama music show. Regizorul Kocsárdi Levente este cel care a compus muzica și cel care interpretează acest spectacol, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann.

 

Criza de inspirație a creatorului, vocația tragică a ratării, fragilitatea și geniul, compromisul fatal și eul supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și etern, disjuncția geniului de schizofrenie sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom.

Doctor Faustuslive drama music show va avea loc joi, 22 august, de la ora 21, în Curtea Franciscană.

Actor, regizor și compozitor de muzică de teatru, Kocsárdi Levente a conceput spectacolul ca pe un proiect evolutiv. „Orchestra  faustiană” a premierei îi va avea în componență pe tinerii muzicieni Sarolta Vass (flaut, mezzo), Cătălin Sidorov (vioară) și Ana Pricop (violoncel). Universul vizual al spectacolului este creația scenografului Mihai Donici.

Proiect de autor, Doctor Faustus – live drama music show se bazează exclusiv pe muzica originală compusă de Levente Kocsárdi  pentru acest theater-concert ce abordează pactul mefistofelic dintr-o perspectivă nouă,  un Faust contemporan. Dramaturgia este realizată de Simona Donici, iar videoartist este Cornel Putan.

În următoarele ediții ale proiectului voi invita, alături de tinerii muzicieni cu care am construit show-ul, artiști care vor deveni, ei înșiși și instrumentele lor, personaje ale dramei. Pentru că drama doctorului Faustus, teama de ratare și disperarea artistului în criză sunt teme care m-au preocupat în tot acest timp trăit în teatru, aș putea spune că sunt 24 de ani de când pregătesc acest spectacol, iar astăzi, când am exact vârsta personajului său, am hotărât să-i expun vulnerabilitățile”, explică Kocsárdi Levente.

Doctor Faustus – live drama music show este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum. Premiera se desfășorară în cadrul proiectului Nocturnalii în Curtea Franciscană, realizat de Arte-Factum împreună cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara. Parteneri: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Print Friendly, PDF & Email