Lufthansa acuză vameșii timişoreni de abuzuri

Şefii vameşilor evită dialogul cu presa

Avion Lufthansa (fb)Lufthansa a dat în judecată Biroul Vamal Aeroport Timișoara și Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Timişoara, acuzând abuzuri petrecute pe Aeroportul Internațional Timișoara. Oficialii Biroului Vamal Aeroport Timișoara refuză să ofere informaţii privind stadiul actual al procesului și eventualele măsuri cu caracter disciplinar aplicate vameşilor vinovaţi.

 

Sancțiuni aplicate fără motiv, rămase fără nicio consecință?

În toamna anului 2014, operatorul Deutsche Lufthansa a acționat în judecată Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Timişoara și Biroul Vamal Aeroport Timișoara, în urma unor abuzuri petrecute pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara. Reprezentanții Deutsche Lufthansa au acuzat că au fost amendați de vameși pe motiv că nu au separat manual bagajele de cală provenite de la pasageri din țări UE de cele ale pasagerilor din țări non-UE.

Referiri la potențialele implicații ale situației în sine, trecută sub tăcere de către reprezentanții DRV Timișoara, au fost reiterate de către consilierul local Petrică Folică. Acesta a reamintit că, în baza unei adrese emise de Biroul Vamal Timișoara, operatorilor aerieni care efectuează curse de pe Aeroportul Timișoara le-a fost solicitat să sorteze fizic bagajele de cală ale călătorilor care au punctul de plecare în afara spațiului UE de bagajele călătorilor sosiți din interiorul UE. În acest fel, practic, operatorilor de zbor li se solicita să plaseze separat pe bandă bagajele. Fapt interpretat de reprezentanții Deutsche Lufthansa ca fiind un abuz.

Într-o adresă trimisă Biroului Vamal Timișoara, Deutsche Lufthansa preciza că niciun alt aeroport nu a solicitat o astfel de sortare a bagajelor și nici întocmirea de liste cu călătorii care circulă pe fiecare rută în parte. Motiv pentru care, spuneau aceştia, nu există obligația de a se supune unor astfel de solicitări, cu atât mai mult cu cât diferențierea bagajelor se realizează prin aplicarea, la punctul de îmbarcare al pasagerilor, a unor benzi de culori diferite – verzi, pentru bagajele călătorilor din UE, și albe, pentru bagajele călătorilor din țări non-UE.

În pofida argumentelor invocate, reprezentanții BVA Timișoara au amendat, totuși, Deutsche Lufthansa pentru nerespectarea cerințelor transmise de către vameșii români. Moment în care Lufthansa a deschis acțiune în instanță, solicitând anularea amenzii.

În contextul situației astfel create, directorul Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu, a atenționat că modul în care vameșii români au procedat – recurgând la o practică neconformă cu practicile europene – poate avea un impact negativ din punct de vedere economic, politic și diplomatic și a apreciat că, înainte de a aplica o astfel de măsură cu caracter punitiv la adresa unui operator de zbor, ar fi fost oportună aplicarea și respectarea reglementărilor internaționale și interne ale aviației civile.

Informații tăinuite în spatele unui zid de tăcere

Am încercat să aflăm, de la Biroul Vamal Aeroport Timișoara care e stadiul procesului intentat de Lufthansa și dacă la nivelul BVA Timișoara au fost întreprinse măsuri cu caracter disciplinar în urma episodului incriminat de Lufthansa.

Contactat telefonic, în 12 iunie, directorul executiv al Direcției Regionale Vamale Timișoara, Gabriel Moldovan, ne-a declarat că nu dispune de informațiile legate de stadiul procesului şi ne-a solicitat să revenim în scris cu întrebările. Ceea ce am făcut în aceaşi zi.

Deşi au trecut mai mult de 30 de zile de la momentul în care TIMPOLIS a adresat cererea de informaţii – termen maxim pe care Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţii publice, îl impune instituţiilor pentru a darăspuns la cererile de informaţii – nu am primit niciun răspuns. Nici măcar confirmarea oficială a solicitării de informaţii nu a făcut-o, pe care am solicita-o.

Prin urmare, zilele acestea, am încercat să-l contactăm pe Adrian Jebelean, şeful BVA Timișoara și fost director al Direcției Regionale Vamale Timișoara, eliberat din această funcție în toamna anului 2004, pe motiv de management defectuos. O reprezentantă a BVA Timișoara, care nu și-a declinat identitatea, ne-a răspuns, după ce ne-a ţinut pe fir câteva minute, că „domnul Jebelean este la o ședință”. Indicându-ne să revenim: „Nu aș ști să vă spun când, cel mai bine ar fi să încercați dimineața la prima oră…”

Print Friendly, PDF & Email