Isa Berger, actriță a Teatrului German de Stat Timişoara, laureată „Pro Cultura”

Isa Berger, actriță a Teatrului German de Stat Timişoara, este laureată la categoria „Certitudini” a Premiilor „Pro Cultura Timisiensis”, cea mai importantă serie de distincţii culturale ale judeţului Timiş.

 

Consiliul Judeţean Timiş îi decernează, azi, actriţei Isa Berger, de la Teatrul German de Stat din Timişoara, premiul Pro Cultura, la categoria „Certitudini”, în cadrul Premiilor „Pro Cultura Timisiensis”. Această cea mai importantă serie de distincţii culturale ale judeţului, acordate anual de Consiliul Județean Timiș, a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie.

Cu ocazia decernării premiului, laudatio pentru Isa Berger va fi rostită de Isolde Cobeț, şi ea, actriță a TGST.

Isa Berger s-a născut la Orșova, în 1988. A absolvit Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, iar în 2010 a dobândit licența în Relații internaționale și studii europene, studiate în limba germană la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a Universității de Vest din Timișoara. Tot la Timișoara a studiat apoi Actorie în limba germană, în cadrul Facultății de Muzică.

Din iunie 2013 este angajată a TGST, unde joacă în spectacole precum Electra, Scandal în culise, Deșteptarea primăverii, Ținuturile joase, Cartea junglei sau Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet.

Potrivit reprezentanţilor TGST, Isa Berger a dobândit merite deosebite în cultivarea teatrului școlar de expresie germană, prin coordonarea de activități ale trupelor NiL, respectiv de proiecte din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, alături de actrița TGST Isolde Cobeț.

A participat, de-a lungul timpului, la ateliere de teatru coordonate de Simon Schlingplässer, Radu-Alexandru Nica, Alexander Hausvater, Ida Jarcsek-Gaza, Miklós Bács, Andrea Gavriliu sau Ștefan Lupu. A colaborat cu Teatrul Național și cu Teatrul „Merlin”, din Timișoara, precum și cu Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu”, din Petroșani. A jucat în filme de lung și scurt metraj.

În 2016, Isa Berger a fost distinsă cu Premiul „Stefan Jäger”, pentru merite deosebite în cultivarea limbii, culturii și a tradițiilor germanilor din Banat.

Print Friendly, PDF & Email