DSU: Majoritatea spitalelor din Timiş, cu secţii ATI, au probleme în privinţa apărării împotriva incendiilor

Foto: IGSU

După incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, din 14 noiembrie 2020, în urma căruia şi-au pierdut viaţa zece pacienţi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a cerut Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă un control la toate spitalele din ţară, şi publice, şi private, care au secţii ATI, pentru a vedea cum sunt apărate împotriva incendiilor. Cele mai multe spitale din Timiş au probleme în privinţa apărării împotriva incendiilor.

 

Potrivit Raportului, trimis în 14 decembrie 2020 la Ministerul Sănătăţii – făcut public ieri, după incendiul de la Institutul „Matei Balş”, din Bucureşti –, la majoritatea spitalelor au fost găsite nereguli. În urma a 292 de controale ale Inspectoratelor judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, au fost constatate 1.921 de situaţii cu probleme în privinţa apărării împotriva incendiilor, dintre acestea doar 138 fiind soluţionate în timpul controalelor.

În Raportul înaintat Ministerului Sănătăţii, DSU menţionează că rezultatele controalelor la unităţilor sanitare cu secţii ATI au fost aduse la cunoştinţa directorilor de spitale, cărora li s-a cerut să stabilească un plan de remediere a dificienţelor constatate.

Şi în Timiş au fost descoperite probleme la majoritatea spitalelor, astfel:

Funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu: Spitalul Orăşenesc  Jimbolia – Secţia de Chirurgie-Gincologie, Spitalul Municipal Lugoj – Secţia ATI, Spitalul Premiere Timişoara, Spitalul pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara – Secţia Chirurgie-Ortopedie Pediatrică şi Spitalul Judeţean din Timişoara – Secţia ATI.

Nu se asigură echiparea construcţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor: Spitalul CFR Timişoara – Secţia ATI, Spitalul Orăşenesc Jimbolia – Secţia ATI, Spitalul Municipal Lugoj – Secţia ATI, Spitalul Judeţean din Timişoara – Secţia ATI – pacienţi coronarieni/zona tampon pacienţi covid-19, etaj II, Spitalul Municipal Timişoara – ATI.

Nu funcţionează instalaţiile de hidranţi interiori şi exteriori: Spitalul pentru Copii „Louis Ţurcanu „Timişoara

Nu se asigură mentenaţa instalaţiilor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor: Institutul de Boli Cardiovasculare (defect), Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara (defect), Spitalul Judeţean din Timişoara şi Spitalul Municipal Timişoara.

Nu se asigură mentenanţa instalaţiilor de stingere a incendiilor: Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalaţii de iluminat de securitate: Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara (parţial), Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoata (parţial), Spitalul CFR Timişoara – Secţia ATI, Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Municipal Timişoara – Secţiile Oftalmologie şi Obstetrică-Gincologie, Clinicile Noi (parţial).

Nu se asigură condiţiile de evacuare în caz de situaţii de urgenţă: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, Spitalul Orăşenesc Deta, Spitalul Orăşenesc Jimbolia, Spitalul pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, Spitalul judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Municipal Timişoara.

Instalaţiile electrice se exploatează cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţiile în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşeşc puterea circuitelor: Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, Spitalul CFR Timişoara, Spitalul Orăşenesc Deta, Spitalul Orăşenesc Jimbolia, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Municipal Timişoara – Secţia ATI covid-19.

Instalaţiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat: Spitalul Municipal Lugoj – Secşia ATI şi Spitalul Municipal Timişoara.

Nu sunt asigurate condiţiile de acces al autospecialelor de intervenţie la obiectiv: Spitalul pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Municipal Timişoara.

Nu este constituit serviciu privat pentru situaţii de urgenţă: Spitalul Muncipal Lugoj, Spitalul pentri Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara şi Spitalul Muncipal din Timişoara.

Aceste controale la spitalele care au secţii ATI, comunică DSU, se alătură celor făcute pe parcursul anului 2020 la 488 de spitale din ţară, verificări în urma cărora au fost depistate 3.943 de încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor.

Potrivit DSU, în ţară sunt 553 de spitale (publice şi private), cu un număr total de clădiri de 1392. Dintre aceste clădiri, 310 au autorizaţie se securitate la incendiu, 52 sunt autorizate parţial, 302 funcţionează fără autorizaţie se securitate la incendiu, iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării ISU.

 

Print Friendly, PDF & Email