Doctor Virgil Musta, despre nerespectarea izolării: „Comportamentele iresponsabile pot ucide”

Autoizolarea este un act de responsabilitate, dar este și obligatorie în cazul persoanelor venite din alte țări sau al celor aflate în preajma unora depistați pozitiv cu noul Coronavirus, transmite Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, din Timișoara. Acesta face apel la responsabilitate maximă și avertizează că, în aceste zile, comportamentele iresponsabile pot ucide.

 

Chiar dacă au trecut cumva de filtrul autorităților sau dacă autoritățile nu află că au fost în preajma celor depistați pozitiv, persoanele venite din alte țări sau cele care au fost în preajma unora depistați pozitiv cu noul Coronavirus, trebuie să se autoizoleze”, avertizează medicul Virgil Musta, coordonator la echipei de medici de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, care tratează pacienții cu Covid-19.

Și adaugă că, dacă aceste persoane apelează la servicii medicale ulterioare, este esențial ca în declarația pe proprie răspundere dată acolo să menționeze clar dacă au fost într-una din aceste situații. Minciuna și nerespectarea regulilor impuse în această perioadă, subliniază medicul, pot conduce la consecințe tragice pentru cei în cauză,i la contaminarea multor altor persoane.

„Conform legislației în vigoare, persoanele ce se întorc din străinătate completează un formular pe proprie răspundere în care specifică locul de unde vin și au obligația să se autoizoleze sau sunt carantinați imediat ce au ajuns în țară. Dacă în timpul autoizolării sau carantinării prezintă simptomatologie, anunță DSP și, intrând în definiția de caz, beneficiază de testare, permițând astfel depistarea infecției mai devreme și, deci, cu mai multe șanse de vindecare”, declară Virgil Musta.

O persoană a cărei stare de sănătate se înrăutățește și apelează la un moment dat la servicii medicale, dar care nu s-a autoizolat sau nu a declarat factorii de risc menționați, nu se va încadra în definiția de caz pentru suspiciune de noul Coronavirus și nu va beneficia la timp de testul pentru depistarea infecției și apoi de tratamentul necesar, atrage atenția doctorul Virgil Musta: „Acest lucru poate fi fatal, pentru că ulterior, dacă starea de sănătate se agravează, iar pacientul prezintă simptome de Covid-19, i se va face testul, dar poate va fi prea târziu”.

În afară de implicațiile individuale, atrage atenția medicul specialist, trebuie luat în calcul și impactul acestui comportament asupra celor din jur: „Faptul că o persoană nu s-a autoizolat imediat după venirea în țară conduce probabil la îmbolnăvirea membrilor familiei și a altora din comunitățile pe care le frecventează. În plus, e foarte probabilă contaminarea personalului medical cu care intră direct în contact, nefiind încadrat corespunzător, din cauza declarației false”.

Print Friendly, PDF & Email