Medic Virgil Musta: „Respectați trei măsuri simple, vă rog!”

Amenințarea pe care o reprezintă noul coronavirus este cât se poate reală, avertizează medicul Virgil Muta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Şi subliniază că, în această perioadă, este esenţială să respectarea în continuare a trei măsuri simple de igienă şi prevenţie.

 

Medicul Virgil Musta atrage atenţia, pe grupul de Facebook pe care îl coordonează, City Doctors- comunitate pentru sănătate, că pentru unii dovezile existenţei noului coronavirus şi ravagiile pe care le-a făcut şi continuă să le facă în lume nu sunt de ajuns: „Chiar dacă la nivel mondial tocmai s-au depășit 10.000.000 de persoane contaminate oficial (probabil de încă de 10 ori în realitate, adică 100 de milioane de oameni) și 500.000 de persoane decedate care au avut și Covid-19… Chiar dacă am avut la începutul pandemiei experiențele concrete ale Italiei, Spaniei și a altor țări importante unde oamenii mureau că nu mai aveau loc în spitale… Chiar dacă acum centrul pandemiei este în Brazilia și India, unde se înregistrează peste 10.000 de cazuri pe zi… Chiar daca SUA tocmai a depășit 2,5 milioane de cazuri… Chiar dacă în Europa a reînceput creșterea alarmantă a numărului de persoane infectate în mai multe țări, printre care Bulgaria, Serbia, Cehia… Chiar dacă la noi în țară în ultimile zile avem un număr de persoane contaminate asemănător cu cel de la varful pandemiei și crește numărul celor internați la ATI… Chiar dacă există numeroase mărturii directe fie ale persoanelor care au trecut prin forme severe ale bolii, fie mărturii ale medicilor care se confruntă direct cu evoluția imprevizibilă a bolii… Tot nu este de ajuns pentru unii să înţeleagă că este esenţial să respectăm în continuare trei măsuri simple, dar care ne pot salva pe noi sau pe cei din jurul nostru care poate că nu sunt atât de norocoşi încât să facă doar forme uşoare”.

Cele trei măsuri simple la care face referire dr. Musta sunt:

  1. evitarea locurilor aglomerate
  2. purtarea măştii în spațiile închise
  3. spălarea frecventă a mâinilor.

Virgil Musta precizează că datoria sa de medic este împărțită în două direcții. Una dintre ele o reprezintă tratarea pacienților, iar cealaltă, „poate chiar mai importantă”, de a le spune oamenilor cum să nu se îmbolnăvească. „Acesta este și motivul pentru care am insistat pe toată durata de până acum a pandemiei și voi insista și în continuare să comunic tot ce cred că v-ar ajuta să nu luați acest virus, voi sau persoane dragi vouă, care poate nu vor face doar forme ușoare.”

Am văzut și am tratat până acum împreună cu colegii mei multe cazuri, de la cele mai ușoare, până la forme severe, am vazut oameni luptându-se din greu cu boala, deci nu vorbesc din auzite, amenințarea este cât se poate de reală și este esențial să controlăm evoluția pandemiei în fiecare zonă a țării, în mod specific. Am datoria să vă atrag atenția asupra pericolelor care ne așteaptă, asupra capcanelor în care puteți cădea dacă nu vă informați din surse sigure, dacă dați crezare zvonurilor și nu acționați responsabil”, atrage atenţia medicul timişorean.

Acesta recomandă populaţiei să evalueze corect riscurile, să respecte regulile și măsurile de precauție și să vegheze ca și alții să le respecte, să nu călătorească în zone roșii, cu multe cazuri de îmbolnăviri, şi să evite zonele aglomerate.

„Toți merităm reîntoarcerea la normalitate, la libertate, dar în contextul actual aceasta se poate realiza numai treptat, cu respectarea regulilor de către toți. Nu există zone ale țării cu români mai buni sau mai răi, însă există acum anumite focare (nu doar în România), care trebuie rapid izolate și corect gestionate. Este o responsabilitate comună, atât a fiecăruia dintre noi, cât și a autorităților statului, pentru ca pandemia sa nu se extindă şi să fie ţinută sub control”, transmite dr. Virgil Musta.

Print Friendly, PDF & Email