Dublă lansare de carte Cornel Ungureanu

Criticul și istoricul literar Cornel Ungureanu îşi lansează două noi volume: Arta paricidului la români şi O istorie secretă a literaturii române.

 

Dubla lansare de carte va avea loc vineri, 23 februarie, de la ora 18, la librăria Cartea de nisip. Alături de Cornel Ungureanu, la eveniment vor vorbi Mircea Mihăieş şi Alexandru Orăviţan.

Arta paricidului la români, spune Cornel Ungureanu, era un capitol din Istoria secretă a literaturii române, adăugită, aici, cu paginile inaugurale despre Tudor Arghezi, şi cele… finale despre Eugen Ionescu. „Capitolul «Arta paricidului la români» trebuia să fie o cercetare mai întinsă despre cultura şi civilizaţia românească. N-am îndrăznit să o fac. Poate că o vor face alţii, ca o avertizare”, mai spune autorul.

Celălalt volum care va fi lansat, O istorie secretă a literaturii române, este la ediţia a doua, revăzută şi adăugită.

Întreaga istorie modernă a literaturii române este «explorată» din aceste perspective contextuale ale «redeschiderii dosarelor»: între autorii reali și operele lor apar continuități imaginare, obsesionale, de atitudine etc. în lumina cărora textele își dezvăluie dimensiunile intime (eventual, secrete). Câștigurile sunt enorme: perspective proaspete, incitante, reumanizarea literaturii și transformarea ei, pentru publicul blazat, în ceea ce a fost dintotdeauna: o aventură angrenată în datele și sensiblitatea unui timp istoric, implicând riscuri și traume”, spune, despre acest volum, Paul Cernat.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis