Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, şi pianista Cătălina Butcaru, un nou concert la Timişoara

Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru revin la Timișoara, unde vor susţine un concert, dar şi cursuri de măiestrie.

 

Un dublu eveniment, organizat în cadrul programului Vienna Meets Romania, îi va readuce la Timişoara pe Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, și pe pianista Cătălina Butcaru. Acesta cuprinde un recital cu sonate de Mozart, Schumann și Grieg, care va fi susţinut pe scena Filarmonicii Banatul în 11 decembrie, de la ora 19, și cursuri de măiestrie, susţinute în 10 și 11 decembrie.

Am pregătit un program care sperăm să trezească interesul iubitorilor muzicii. Am decis să venim și cu lucrări poate nu atât de populare, dar foarte frumoase și solicitante pentu noi: Sonata pentru vioară și pian în sol major, KV 379, de Mozart, este una din cele mai frumoase și originale sonate pentru aceste instrumente. Sonata pentru vioară și pian, nr 2, op.13, de Grieg, mai rar audiată, este  considerată cea mai norvegiană dintre cele trei sonate ale compozitorului. Vom încheia cu o lucrare amplă, de dimensiuni aproape simfonice, de mare virtuozitate, profunzime emoțională: Sonata pentru vioară și pian, nr.2, in re minor, op 121, de Schumann”, spune Cătălina Butcaru.

Născută la Constanța, aceasta a fost admisă la Conservatorul vienez la numai 16 ani. În 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă.

Volkhard Steude, care din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena din anul 2000, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, fabricată în 1714, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Ca solist, a susţinut, împreună cu Filarmonica din Viena, concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev.

Volkhard Steude le va împărtăşi elevilor și studenților timişoreni aspecte din experiența sa în cadrul prestigioasei instituții muzicale vieneze, în cadrul unor cursuri de măiestrie ce vor avea loc în Sala „Ion Vidu” a Liceului de Muzică din Timișoara, pe 10 si 11 decembrie, între orele 10-14 și la Filarmonica Banatul, pe 10 decembrie, între orele 16 și 20.

Îmi propun să discut cu viitorii muzicieni despre modul cum se construiește imaginea sonoră a unui astfel de ansamblu, ce înseamnă practica orchestrală la acest nivel, cum se pot eficientiza repetițiile de orchestră sau cvartet de coarde etc. Desigur, dacă vor fi interesați, voi fi bucuros să le ofer detalii și despre cealaltă viață a orchestrei, despre felul în care se iau decizii, despre procesul de selecție a muzicienilor, poate despre anumite aspecte legate de mentalitate și anumite obiceiuri, care le pot fi de folos atunci când ei înșiși vor ajunge pe scenă, ca parte a unui ansamblu sau ca soliști”, spune Volkhard Steude.

Vienna Meets Romania, un program desfăşurat pe perioadă de cinci ani, facilitează contactul direct al muzicienilor români sau al studenților și elevilor din instituțiile de profil cu membri ai Filarmonicii din Viena, prin masterclass-uri, sesiuni de lucru comune, concerte și recitaluri. Proiectul se desfășoară până în 2021, când Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană.

Organizatori ai acestui eveniment sunt Radio România şi Filarmonica Banatul Timişoara, cu sprijinul Societății Austro-Române.

Print Friendly, PDF & Email