Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, şi pianista Cătălina Butcaru, pe scena Sălii Capitol, din Timişoara

 Volkhard Steude, concertmaestru al Filarmonicii din Viena, și pianista Cătălina Butcaru, revin la Timișoara cu un concert, inclus într-un program mai amplu, desfășurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania.

 

Recitalul susţinut la Timişoara de Volkhard Steude și de pianista Cătălina Butcaru va avea loc în cadrul Festivalului Timișoara Muzicală, pe 14 aprilie, de la ora 19, la Sala Capitol. Anterior, cei doi concertează la Bucureşti, pe scena Sălii Radio, joi, 12 aprilie, de la ora 19. Cei doi vor fi soliștii dublului concert pentru vioară, pian și orchestră de coarde de Mendelssohn, vineri, 13 aprilie, la Sala Radio, în cadrul concertului Orchestrei Naționale Radio, dirijată de Cristian Lupeş.

Programul de anul acesta propune un itinerariu al sonorităților încărcate de melancolie, pasiune, mister, reverie, cuprinzând sonate de Beethoven, Schumann, Brahms și poemul de Chausson.

Volkhard Steude este pentru al treilea an în România, iar experiențele anterioare îl fac să revină cu plăcere: “De România mă leagă multe amintiri frumoase. Este întotdeauna un sentiment special să cânți un concert în orașe pline de farmec cum sunt Sibiul, Timișoara, Bucureștiul”, Pe Cătălina Butcaru o consideră o pianistă minunată, o parteneră muzicală sensibilă, care inspiră, şi adaugă: “Mă bucur că vom fi prezenți în România pentru a treia oară și sperăm că muzica noastră iși va croi drum către inimile ascultătorilor.”

Volkhard Steude, concertmastru al Filarmonicii din Viena din anul 2000, care a putut fi ascultat și la celebrul concert de Anul Nou 2018, este un împătimit al muzicii de cameră. Acesta cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în anul 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din Viena la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist. În 2006 a debutat cu success, ca solistă, în Londra, iar doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de Berg, Ravel şi Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Itinerariul muzical din acest an face parte din proiectul Vienna Meets Romania, care facilitează contactul direct al membrilor Filarmonicii Banatul din Timișoara cu membri ai Filarmonicii din Viena, prin workshop-uri, sesiuni de lucru comune, concerte și recitaluri. Proiectul se desfășoară până în 2021, când Timișoara va deveni Capitală Europeană.

Organizatori ai acestui eveniment sunt Radio România şi Filarmonica Banatul Timişoara, cu sprijinul Societății Austro-Române.

Print Friendly, PDF & Email