Caravana TIFF aduce la Timişoara, în avanpremieră, un film despre deportările din Banat

Foto: TIFF

Filmul Și atunci… ce e libertatea?, regizat de Andrei Zincă și inspirat de cartea Proiecte de trecut, a Anei Blandiana, va fi proiectat în avanpremieră azi, la Timişoara.

 

Proiecţia filmului va avea loc în Grădina de Vară Capitol din Timișoara, marți, 22 septembrie, de la ora 20, în cadrul Caravanei TIFF. Și atunci… ce e libertatea?, o poveste despre dragoste și căutarea liberății, urmărește soarta unor familii deportate de regimul comunist, în anii ‘50, din Banat în Câmpia Bărăganului. În rolurile principale sunt actorii Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma şi Olimpia Melinte.

Au fost oameni smulși din casele lor și duși în pustiu unde au trebuit să își construiască bordeie în pământ pentru a locui acolo. Pentru noi, actorii, a fost o călătorie în timp participarea la acest film. Poate ar fi nevoie ca acest moment al istoriei noastre să fie imortalizat sub forma unui muzeu pentru ca amintirea lui să nu dispară”, a povestit actrița Magda Catone la TIFF, unde filmul a avut premiera mondială și a câștigat Premiul Publicului în secțiunea Zilele Filmului Românesc.

Miercuri, 23 septembrie, ora 20.30, în cadrul TIFF va fi proiectat filmul Eden, o producţie Ungaria, România, Belgia, Olanda, în regia lui Ágnes Kocsis, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Rotterdam, 2020. Este un film extrem de actual, în contextul pe care îl trăim cu toții, despre o tânără alergică la tot felul de substanţe chimice, la poluare, unde radio şi câmpuri electromagnetice, nevoită să trăiască în izolare completă. Într-o zi, un psihiatru vine să cerceteze dacă afecţiunea ei e reală sau e doar rodul imaginaţiei. Proiecţia va avea loc la sediul Faber, de pe Splaiul Peneș Curcanul nr. 3-5.

Joi, 24 septembrie, tot de la ora 20.30 şi în aceeaşi locaţie. Va fi proiectat Ținutul/ The County, o producţie Islanda, Danemarca, Germania, Franţa, în regia lui Grímur Hákonarson. Este povestea unei crescătoare de vaci trecută de prima tinereţe, Inga, care se răzvrăteşte împotriva influentei cooperative locale. Femeia încearcă să convingă şi alţi fermieri să i se alăture, dar întâmpină o neaşteptată rezistenţă. La ce viclenii va trebui să recurgă Inga pentru a trăi aşa cum vrea?

Biletele costă 20 de lei și pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro și din Librăriile Humanitas.

Ajuns la cea de-a 11-a ediție, Caravana TIFF este unul dintre cele mai ample proiecte ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), mii de spectatori urmărind filme în aer liber în fiecare vară. Este un proiect organizat de Asociaţia Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei, un eveniment susținut de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Filarmonica Banatul şi Faber.

Print Friendly, PDF & Email