Brâncuşi, prezent la Timișoara şi prin teatru şi carte

Constnatin Brâncuşi. Colorizare foto: ColoRoştariu

Festivalul de teatru și artele spectacolului Sunlight Theatre, care a început în luna martie și se va termina în luna noiembrie, aduce la Timişoara, în preambulul expoziţiei Brâncuşi, un spectacol de teatru despre marele sculptor, Brâncuși, dragostea mea!, şi lansarea cărţii care stă la baza acestuia.

 

Spectacolul multimedia Brâncuși, dragostea mea! – va putea fi văzut luni, 2 octombrie, de la ora 20, în sala Filarmonicii Banatul – vine în completarea expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale. Dacă prin expoziție, curatoarea acesteia, Doina Lemny, își propune să ilustreze particularitatea artistului care a reușit să creeze forme pure, eliberate de orice influență și diferitele etape ale parcursului artistic al sculptorului, spectacolul Brâncuși, dragostea mea! aduce în prim-plan marile iubiri ale lui Brâncuși, femei celebre care i-au fost muze: Margit Pogany, Maria Tănase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon și Milița Petrașcu.

În spectacolul Brâncuși, dragostea mea! actrița Claudia Motea – care dă dovadă de o mare versatilitate, talent și dăruire – interpretează toate cele nouă personaje feminine și face o performanță artistică de excepție prin întruparea acestor personalități complexe și diverse. Regia acestui spectacol care evocă adevăratele povești de iubire din viața marelui artist, trăite în atelierul său din Montparnasse, este semnată de Beatrice Rancea. Actorul Marius Bodochi este cel care îi dă glas maestrului Brâncuși, iar la pian va cânta Egizia Soare.

Cartea care stă la baza acestui spectacol, cu titlu omonim, semnată de Claudia Motea, a fost tradusă și publicată deja în zece limbi și își propune să facă mai accesibile, unui public foarte larg, aspecte din viața și opera marelui artist, un important simbol al culturii românești.

„În cartea sa, «Brâncuși, dragostea mea!», Claudia Motea ne poartă cu pasiune, cumințenie și zbor măiastru prin «dragostile» îmblânzitorului pietrei, vindecându-ne sufletul. Eros, filos și agape reprezintă temeiul creației lui Brâncuși… Așa au evoluat iubirile și operele marelui artist. Claudia Motea își așterne gândurile pe hârtie cu aceeași dragoste cu care maestrul Brâncuși dăltuia piatra” spune Ileana Vlăduț, strănepoată a sculptorului Constantin Brâncuși.

Secvenţă din spectacolul „Brâncuşi, dragostea mea!”. Foto: Foto Anastasia Atanasoska

O altă mărturisire de suflet despre această carte îi aparține părintelui Constantin Necula: „Sensul adânc al volumului Claudiei Motea, «Brâncuși, dragostea mea!» este o alcătuire rarisimă, nouă personaje-monolog căutându-și asprimea de palmă dogorită de piatră. Un căuș de rostiri despre Brâncuși. Toate personajele sunt, firesc, feminine. Nu, nu sunt doar nouă Muze brâncușiene așezate în praful de piatră al unui atelier. Ci sunt nouă icoane umane în ridurile cărora se odihnește irisul de Duh al Omului-Zbor. O carte, ca un joc din Marele Joc al Pietrei!

După lansările din Franța, Elveția, Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, Spania, China și recent, America, cartea va fi lansată oficial și la Timișoara, marți, 3 octombrie,  de la ora 12, la Muzeul Național de Artă, în prezența unor personalități culturale de prestigiu invitate de artistă și a reprezentaților Companiei Libris Brașov, urmând ca această carte să-și continue drumul în India și Japonia.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând acest link.

Evenimentul face parte din proiectul Sunlight Theatre, stagiunea 2023, al companiei Artmedia, acțiune cofinanțată de Consiliul Județean prin programul Timcultura 2023.

 

 

Print Friendly, PDF & Email