O călătorie prin dans, teatru, film și muzică, în preambulul titlului de Timișoara Capitală Europeană a Culturii

Foto: Asociaţia Timişoara 2023

Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii lansează o serie de șapte montaje video prin care își propune să ofere publicului o viziune asupra a programelor dezvoltate în perioada de pregătire pentru anul 2023 când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

 

Montajele realizate ilustrează modul în care programele dezvoltate, unele încă din 2017, pun în practică sloganul Luminează orașul prin tine!, dar și cum se corelează între ele.

Aducând în prim plan curatorii și organizatorii acestor programe – artiști, organizații culturale și civice, instituții de cultură –, am dorit să transpunem videografic efervescența tipică a unui oraș capitală europeană a culturii. În acest mod, ne propunem să prezentăm piesele dintr-un puzzle care acum se construiește, ilustrând ancorarea temelor din diverse programe în tematici  de interes european, cum ar fi preocuparea pentru societăți mai inclusive, pentru dezvoltarea durabilă, pentru migrație și implicarea cetățenilor în viața comunității”, transmit reprezentanţii Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Programul, explică aceştia, își propune o călătorie de la întuneric la lumină prin trei teritorii Oameni, Locuri și Conexiuni, fiecare montaj propunându-și să ilustreze o călătorie prin intermediul unor forme de expresie artistică precum artele spectacolului, muzică, artă de stradă, dar și prin moduri de implicare a cetățenilor, de la storytelling la implicare prin voluntariat.

Cei interesaţi pot urmări atât canalul de Youtube Timișoara 2023, cât și pagina de Facebook TM2023 pentru a viziona, începând de astăzi, cu o frecvență de trei ori pe săptămână, cele șapte filme care tratează pe rând călătoriile prin dans, teatru, film, arhitectură, muzică și responsabilitate civică. Toate aceste clipuri sunt subtitrate în limba engleză pentru a ancora demersul operatorilor culturali locali în contextul european, specific unei capitale europene a culturii.

MaI jos poate fi vizionat primul montaj din serie, O călătorie prin dans.

Din această serie de interviuri, mai spun reprezentanţii asociaţiei, se degajă un mesaj de încredere cu privire la implementarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023: „Operatorii culturali au făcut deja pași consistenți în pregătirea anului 2023, în ciuda pandemiei din ultimii doi ani, și, după cum se va vedea din interviurile realizate cu aceștia, au o viziune foarte clară asupra modului în care își vor pune în practică ideile în anul deținerii titlului.”

Print Friendly, PDF & Email