Alin Nica şi Dominic Fritz, la startul turul ciclist Timişoara-Szeged

Foto: Ștefan Both

În jur de 80 de bicicliști, atât profesioniști, cât și amatori, s-au aliniat, sâmbătă dimineața, în Piața Unirii, din Timișoara, la startul primei ediții a turei ciciliste „Bartok” între Timișoara și Szeged. Este primul tur de anvergură care leagă cele două reședințe de județ, înfrățite, de o parte și de alta a graniței.

 

Acțiunea promovează, pe de o parte, mișcarea și un mod de viață activ și sănătos, iar pe de alta, construcția unei piste de biciclete între Timișoara și Szeged, dar și construcția unui pod peste Mureș, între localitatea Apatfalva, din Ungaria, și Cenad, folosit odinioară ca punct de trecere a frontierei dintre cele două ţări vecine.

Printre cei care au plecat în tură s-au aflat și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.

Foto: Ștefan Both

„Cred că județul Timiș are nevoie de o pistă de biciclete care să unească Timișoara cu Szeged, prin Cenad, de aceea am răspuns invitației Asociației Bastion de a face parte din turul Bartok Bela pe ruta Timișoara-Szeged. Eu un apel la mișcare, la înțelegere între două popoare, iar pentru autorități e un mesaj că trebuie să conectăm cele două județe de peste graniță, Timiș și Csongrad. Săptămâna viitoare vom avea autoritățile din Ungaria și cu siguranță vom veni cu vești bune”, declară Alin Nica.

La rândul său, Dominic Fritz consideră că este o mândrie că Timișoara este înfrățită cu Szeged. „A fost viceprimarul de acolo aici acum o lună și am povestit de acest tur. El ne așteptă, eu din păcate nu pot să pedalez până acolo. Vă rog să duceți salutul meu cald la Szeged și să-i invitați să vină și ei la un tur la Timișoara”, a mia spus Dominic Fritz.

Cei doi au marcat simbolic startul și au pedalat până la ieșirea din Timișoara spre DN 69.

Prima etapă a acestui tur ciclist Timișoara-Sânnicolaul Mare, pe o lungime de 68 de kilometri, a fost cronometrată oficial urmând să se întocmească un clasament general.

Cel mai rapid a fost Alin Toader, de la echipa UVT Devron, care a străbătut drumul în mai puțin de două ore. „A fost o cursă destul de grea, rapid și destul de scurtă. Orice profesionist poate să ducă o cursă tare pe o distanță de 70 de kilometri. Am avut o viteză medie de 40 de kilometri pe oră, dar am avut și vânt lateral aproape toată cursa. Am colaborat foarte bine cu colegii și a ieșit. În ciclism aproape 70 la sută contează tactica, se câștig cu tactică, nu cu picioarele. Anul aceasta am câștigat aproape toate cursele la care am participat și sunt recunoscător pentru asta colegilor de echipă”, a spus Alin Toader, campion național la juniori.

Pe locul doi s-a clasat Andrei Nechita, iar pe trei Emil Chepățan, tot de la UVT Devron.

Alin Nechita. Foto: Ștefan Both

De la Sânnicolaul Mare traseul a continuat, de la ora 16, spre Beba Veche şi punctul de trecere de la Triplex Confinuim şi Kubekhaza, apoi s-a pedalat pe traseul Szoreg – Ujszentivan – Tiszasziget şi Szeged, pe o lungime de 65 de kilometri.

Duminică, 19 iunie, de la ora 9, se pleacă spre Mako, unde, în centrul oraşului, se va face o scurtă oprire pentru o băutură răcoritoare şi o gustare. Apoi se va continua drumul şi apoi Apatfalva, unde se va traversa râul Mureş cu ajutorul unui ponton de trecere peste apă.

Urmează încă o scurtă oprire se va face la Sânnicolau Mare, iar la ora 14 se pleacă pe traseul Saravale – Sânpetru Mare – Periam – Variaş – Hodoni – Sânandrei – Dumbrăviţa. Și această ultimă etapă face parte din competiția oficială.

Organizatorii evenimentului sunt Asociația Bastion, care are ca parteneri în această acțiune Consiliul Județean Timiș, Autoguvernarea Csongrad-Csenad și Velocitas.

Print Friendly, PDF & Email